Dostupni linkovi

Novopazarci od Davutoglua očekuju nova radna mesta


Novi Pazar, 28. decembar 2015.
Novi Pazar, 28. decembar 2015.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu u ponedeljak sa državno-privrednom delegacijom, boravi u Beogradu gde će razgovarati sa zvaničnicima i učestvovati na poslovnom Forumu Turske i Srbije.

Pored Beograda, Davutoglu će u okviru dvodnevne posete Srbiji dan posle posetiti i Novi Pazar.

Prema zvaničnom protokulu Davutoglu dolazi u utorak oko 12 sati helikopterom u Novi Pazar, gde će razgovarati sa gradskim rukovodstvom, održati konferenciju za novinare, prošetati Pešačkom zonom, a u 14 sati prisustvovati svečanoj sednici Bošnjačkog nacionalnog veća.

Bezbednost je podignuta na najviši nivo, a pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Faruk Suljević, kaže za RSE da ovaj grad potpuno spremno dočekuje turskog premijera.

"Što se tiče protokola sve je spremno, jedino što ne znamo da li će sva četiri ministra koji su u pratnji Davutoglua doći sutra u Novi Pazar, a mi ih svakako očekujemo. Mi ćemo sutra na sastanku gostima predočiti probleme sa kojima se susreće grad, a pripremili smo i nekoliko projekata koje ćemo im prezentovati", rekao je Suljević.

On ističe da je Turska u poslednjih nekoliko godina uložila u razvoj infrastrukturnih projekata Novog Pazara oko sedam miliona evra.

Faruk Suljević
Faruk Suljević

"Upravo završavamo kompletnu rekonstrukciju Ginekološkog odeljenja, projekat vredan blizu milion evra. Pre dve godine su izgradili školu u naselju Trnava, što je koštaalo 1,8 miliona evra, pa školu u Belim Vodama i tako talje... Novi Pazar je od svih gradova u Srbiji najviše dobio projekata od TIKE (Turska razvojna agencija), ali i od drugih međunarodnih organizacija, pre svih od USAID-a, Evropskog PROGRES-a, Luksemburške agencije i drugih", kaže Suljević.

Međutim, programski koordinator NVO Urban in, Sead Biberović, smatra da su ulaganja Turske u ovaj kraj izuzetno mala, u odnosu na očekivanja Bošnjaka i mogućnosti ove zemlje, ali da je svaka pomoć značajna.

Biberović ističe da mu je interesantan odnos Bošnjaka prema Turskoj, jer je jedan deo građana smatra posebnom i matičnom državom.

"Jedan deo Bošnjaka i Bošnjakinja u Turskoj vidi matičnu državu, umesto u Bosni, a smatra je važnijom čak i od Srbije, države u kojoj žive. U tom kontekstu svaka pomoć Turske Srbiji i ovom delu zemlje je značajna. Na žalost, ta pomoć je izuzetno mala naročito prema očekivanjima Bošnjaka i Bošnjakinja ovde, kao i prema mogućnostima koje Turska ima. Čini mi se da je Turskoj Srbija, kao partnerska država na Balkanu, mnogo bitnija od malog Sandžaka i relativnog malog procenta Bošnjaka", ističe Biberović.

Novopazarci sa kojima smo razgovarali kažu da su srećni što će turski premijer obići ovaj grad, ali i da od njega očekuju otvaranje neke fabrike i nova radna mesta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00


Podsećamo da Davutoglu nije prvi premijer Turske koji je Novi Pazar uključio u okviru zvanične posete Srbiji, već da je pre njega to isto učinio i leta 2010. godine aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je tada bio na funkciji premijera.

Njega je te godine u centru grada dočekalo više stotina građana.

XS
SM
MD
LG