Dostupni linkovi

Predsjednik Južnog Sudana naložio stvaranje 28 država


Predsjednik Južnog Sudana Salva Kir izdao je ukaz o ukidanju 10 saveznih država u toj zemlji i osnivanju 28 novih, što bi, prema njegovim protivnicama, moglo ugroziti mirovni sporazum o okončanju dvogodišnjeg građanskog rata.

U saopštenju izdatom kasno sinoć preko državne televizije navodi se da će sedam od 10 guvernera biti imenovano da upravljaju novim saveznim državama.

Kir je izdao ukaz nakon što se 150 pobunjenika vratilo u ponedeljak u prestonicu Džubu radi provođenja mirovnog sporazuma koji je u avgustu potpisao s vođom pobunjenika Rikom Mačarom. Sporazum počiva na podjeli vlasti u 10 država između Kirovih pristalica i Mačarovih pobunjenika, kao i drugih političkih grupa.

Vođe pobunjenika razmatraju reakciju na ukaz predsjednika, rekao je danas Mačarov portparol.

Lam Akol, lider opozicione partije SPLM - Demokratska promjena ocijenio je da je ukaz neustavan zato što krši mirovni sporazum i zato što parlament, a ne predsjednik, ima ovlašćenje da mijenja granice država.

Nove granice dijele Južni Sudan po plemenskim linijama, rekao je Akol i rekao da njegova stanka ne priznaje nove države.

Kir je prvi put najavio stvaranje 28 država u oktobru, ali su tada SAD i druge Zapadne zemlje ocijenile da to "dirketno protivreči" privrženost vlade mirovnom sporazumu.

Građanski rat u Južnom Sudanu počeo je 2013., dvije godine pošto je ta država dobila nezavisnost. U sukobima su ubijene desetine hiljada ljudi dok je raseljeno više od dva miliona.

XS
SM
MD
LG