Dostupni linkovi

Mandatar Tihomir Orešković pozvao na jedinstvo u Saboru


Tihomir Orešković, 23. prosinca 2015.
Tihomir Orešković, 23. prosinca 2015.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je Tihomira Oreškovića mandatarom za sastavljanje 13. po redu hrvatske vlade. On bi u roku od 30 dana trebao predstaviti svoju vladu Saboru i zatražiti glasanje o povjerenju.

Kemičar po obrazovanju, financijaš po struci, Tihomir Orešković mandatar je desne Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om i Mosta nezavisnih lista za sastavljanje 13. po redu hrvatske Vlade.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović povjerila mu je mandat nakon što je predočio potpise potpore većine saborskih zastupnika (78 od ukupno 151):

„Sukladno svojim ustavnim ovlastima, povjeravam mu mandat za sastav nove – trinaeste po redu – Vlade republike Hrvatske.“

Zahvaljujući na mandatu, Orešković, koji od mladih dana živi u Kanadi, pozvao je na zajedništvo u Saboru:

"Znam da danas mandatar hrvatske Vlade nema 100 dana, ali to i ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i da nam je jedini cilj da zajedno radimo da sutra bude bolje nego danas", poručio je mandatar.

Božo Petrov, Tomislav Orešković i Tomislav Karamako na Pantovčaku 23. prosinca 2015.
Božo Petrov, Tomislav Orešković i Tomislav Karamako na Pantovčaku 23. prosinca 2015.

Orešković je rođen 1966. u Zagrebu, krajem osamdesetih diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij financija i informacijskih sustava.On je bivši predsjednik uprave „Plive“, a posljednja funkcija mu jefinancijski direktor izraelske farmaceutske kompanijeTeve Europa, koja je vlasnik zagrebačke „Plive“.Od 1992. godine je u farmaceutskoj industriji, prvo u Kanadi u proizvodnji, a potom se penje u hijerarhiji, i od 2005. godine je u Tevi. Radio je kao glavni financijski direktor Teve Kanada, a potom od 2009. kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu. Nakon toga od 2010. godine nalazi se na poziciji glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Bivši potpredsjednik Vlade, a sada predsjednik male stranke Reformista Radimir Čačić je sa novinarima podijelio svoje dojmove o Oreškoviću s kojim je surađivao na jednom projektu.

„Vrlo uspješan menadžer u naponu snage. Timski je igrač, ima utakmica u nogama, nema političku legitimaciju. U ovom segmentu koji se odnosi na gospodarstvo sasvim sigurno ima znanja i iskustva, u onom političkom aspektu naravno – nema, jer ne može ni imati. Političko iskustvo je nešto što će netko tko ima takva znanja, reference i rezultate iza sebe i iskustva u međunarodnim korporacijama i međunarodnim odnosima - steći!“, kazao je Čačić.

Orešković bi u roku od 30 dana trebao predstaviti svoju vladu Saboru i zatražiti glasanje o povjerenju. Predsjednica Grabar Kitarović sazvala je konstituirajuću sjednicu Sabora za ponedjeljak 28. prosinca.

O imenima ministara u novoj Vladi još se ne špekulira, ali već se čuje da će nova Vlada imati manje resora nego ova dosadašnja.

Tko čini vladajuću većinu čiji je mandatar Orešković?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i mandatar Tomislav Orešković na Pantovčaku 23. prosinca 2015.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i mandatar Tomislav Orešković na Pantovčaku 23. prosinca 2015.

Desna Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om pojačana je sa dvoje zastupnika manjina – srpskim zastupnikom Mirkom Raškovićem i zastupnicom eksjugoslavenskih manjina Erminom Lekaj Prljaskaj, kao i sa dvoje zastupnika stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Bandić je – kažu neki – podržao HDZ kao znak zahvalnosti što je HDZ u utorak u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržao njegov proračun, jer da je proračun pao, slijedili bi novi lokalni izbori.

Most je tu sa 15 svojih zastupnika i zajedno ih je 78, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavljuje da će i imati i jaču podršku. Šest zastupnika manjina – od toga preostala dvojica srpskih, nakon što je Rašković „preskočio“HDZ-u, bili su među prvima na konzultacijama kod predsjednice. Nisu dali potporu potencijalnom mandataru HDZ-a i Mosta, a potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac upozorava:

„Ono što mi znamo da je politički prostor jako kontaminiran sa dosadašnjim procesom. Ovo nije pregovaranje, ovo je jedinstveno u procesu usuglašavanja, ne samo u Hrvatskoj. Ova vrsta nedosljednosti koju smo mogli vidjeti je jedinstvena u povijesti procesa konstituiranja većine, i to je stvorilo jednu vrlo kontaminiranu atmosferu.“

Predsjednik SDP-a i lider lijeve koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović, koji je bio u igri do utorka u podne, a onda ga je Most optužio da im iza leđa vrbuje zastupnike, raskinuo suradnju i otrčao HDZ-u u naručaj, još je jednomnegiraoda je SDP vrbovao ili vršio pritisak na zastupnike Mosta.

„Jer kada vam svi upitani ljudi negiraju da se takvo nešto desilo,, onda se moramo zapitati, moramo biti sumnjičavi i skeptični ako treba – upravo zato da zadržimo elementarno povjerenje u politički proces. Bez toga – ne da nismo država, nego je pitanje – tko vuče konce, tko u čije ime odlučuje, i tko predstavlja birače koji su dali glasove? Nalazimo se u vrlo neugodnoj i ozbiljnoj situaciji, hodamo po samom rubu demokratskih pravila i procedura, i to ovdje treba otvoreno reći", konstatirao je Milanović.

Podjednako tako, on je upozorio na razne pritiske sa strane, poput sisačkog biskupa Vlade Košića koji je ranije oštro napao Most za izdaju zbog suradnje sa SDP-om, nazivajući socijaldemokrate „lažljivim komunistima“.

XS
SM
MD
LG