Dostupni linkovi

Petrov i Karamarko imaju većinu, sutra mandatar ili novi izbori


Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Tomislav Karamarko i Božo Petrov

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izvijestila je nakon konzultacija sa čelnicima desne Domoljubne koalicije i Mosta kako su joj Tomislav Karamarko i Božo Petrov donijeli 78 potpisa (za dobivanje mandata za sastav Vlade dovoljno je 76) i da im je dala 24 sata da se dogovore oko mandatara. Ako do dogovora ne dođe, ona će imenovati privremenu tehničku vladu i raspisati parlamentarne izbore.

"Pokazali smo predsjednici 78 potpisa, te dokazali da raspolažemo saborskom većinom. Sutra u ovo vrijeme imat ćemo mandatara. Nastojat ćemo da mandatar bude stručno, nestranačko lice", rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon konzultacija kod predsjednice.

Karamarko je kazao kako on vjerojatno neće biti mandatar, da ipak postoji mogućnost da se rješenje nađe unutar MOST-a, ali da će nastojati da nađu nestranačko lice.

Božo Petrov je ponovio kako im je cilj reformska vlada s nestranačkim mandatarom.

"Mislim da smo probili uši građanima s našim zahtjevima. Ovo je ono što smo od početka odlučivali, cilj nam je nestranački mandatar, nadam se da ćemo to uspjeti definirati sutra", rekao je Petrov.

Na četvrti krug pregovora danas bili su pozvani samo predsjednik Karamarko i Petrov, koji je pred odlazak na konzultacije novinarima kazao da Karamarko ne može biti premijer, ali da je Domoljubna koalicija u dopisu poslanom jučer pristala na nestranačkog premijera i na reformsku Vladu.

Petrov je oko također novinare izvijestio da je Most prekinuo svake razgovore sa SDP-om i koalicijom lijevog centra Hrvatska raste, optužujući SDP da vrbuje zastupnike Mosta.

Predsjednik SDP-a i koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović odbio je ove optužbe i i kazao kako je to “HDZ-ova policijsko-obavještajna operacija“ i pozvao predsjednicu Grabar Kitarović da raspiše izbore.

XS
SM
MD
LG