Dostupni linkovi

Blater: Žaliću se, postao sam vreća za udaranje


Odlazeći predsednik Medjunarodne fudbalske federacije Sep Blater rekao je danas da će se žaliti Sudu za sportsku arbitražu na odluku Etičke komisije Fife o osmogodišnjoj suspenziji.

"Žaliću se Sudu za sportsku arbitražu, ali i švajcarskom sudu. Po švajcarskom zakonu za ovakvu kaznu moraš da uradiš nešto veoma, veoma važno", rekao je Blater novinarima u Cirihu.

Etički komitet Fife ranije danas suspendovao je Blatera i predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišela Platinija na po osam godina. Suspenzija stupa na snagu odmah, pa Blater i Platini neće moći da se bave nikakvim aktivnostima u vezi s fudbalom, saopštila je Fifa.

Blater i Platini su suspendovani zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara koliko je 79-godišnji Švajcarac 2011. godine platio tom bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

Neposredno po saopšenju odluke Etičke komisije, Blater je održao konferenciju za novinare.

"Ovo nije dobar dan za mene ili Fifu. Poslednji put smo se ovde sastali kada smo predstavljali kandidaturu Južnoafričke republike za Svetsko prvenstvo 2010. Tog dana je ovde bio i Nelson Mandela. Govorio je o humanosti... U svetu fudbalu humanost nema drugo značenje osim medjusobnog poštovanja. Ovo pominjem, jer sam današnju vest dobio malo posle vas", rekao je Blater.

On je istakao da je postao "vreća za udaranje".

"Veoma mi je žao. Žao mi je što sam i dalje vreća za udaranje. Žao mi je fudbala. Žao mi je Fife. Služio sam više od 40 godina. Žao mi je više od 400 zaposlenih u Fifi. Žao mi je i sebe i kako sam tretiran u ovom svetu humanosti", naveo je Blater.

Blater je kazao da je sa advokatom mislio da je uspeo da ubedi Etički odbor u vezi sa situacijom o isplati Platiniju za, kako je naveo, "ugovor koji nikad nije okončan".

"Sporazum je napravljen 1998. godine, neposredno posle Svetskog prvenstva u Francuskoj... Zapanjen sam odlukom Etičkog komiteta koji poriče postojanje tog sporazuma, koji je potvrdjen na dva Izvršna komiteta Uefe, u Švedskoj i Cirihu 1998. godine", rekao je Blater.

"Sporazum je kasnije potpisan. Dakle, imamo dokaz da to nije bio dogovor samo Platinija i mene. Prošao je kroz finansijski i izvršni komitet Fife i Kongres. Registrovan je", dodao je Švajcarac.

Blater je istakao da su on i Platini od prvog dana istrage odvojeni, da nisu mogli da se dogovoraju, a da su tokom saslušanja rekli iste stvari.

"Ali, sada kažu da to nije bitno. Znate šta to znači? Znači da smo mi lažovi, a to nije istina", rekao je on.

Blater je naveo i da se ne stidi, već da samo žali zbog takve odluke Komisije, kao i da se sebe i dalje vidi kao predsednika Fife.

"Nisu pokazali dokaze... Ja sam principijalan čovek, nikad nisam uzeo novac koji nisam zaradio, plaćam svoje dugove. Sada mi kažu da sam pokušao da podmitim Platinija za izbore 2011. To je laž", rekao je Blater.

"Etički komitet je prvo rekao da ćemo biti suspendovani doživotno, a sada su to smanjili. To je znak da nešto ne funkcioniše u sistemu. Zato moram da nastavim da se borim. Žalim što sam postao vreća za udaranje za organizaciju kojoj sam svim srcem služio 41 godinu. Fifa i dalje dobro funkcioniše", naveo je Blater.

XS
SM
MD
LG