Dostupni linkovi

Završena podgorička Parada ponosa


Povorka ponosa, treća po redu koja je održana u Podgorici, okončana je bez incidenata. Oko dvjesta učesnika šetnje okupilo se na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u blizini zgrade Pošte Crne Gore, odakle šetali do zgrade crnogorskog Parlamenta. Sa skupa je zatraženo da se što prije donese Zakon o registrovanom partnerstvu.

Tokom prolaska pored stanbenih zgrada mnogi ljudi su učesnike pozdravljali mahanjem.

Prvi čovjek NVO Queer Montenegro, koja je zvaničan organizator, Danijel Kalezić, rekao je da je zadovoljan Prajdom i poručio je da se nada da će naredne godine šetati kroz cijeli grad.

„Srećan sam što je LGBT zajednica konačno ostvarila korak po korak . Pokazali smo da nismo različiti od ostalih, a seksualna orjentacija nas ne razlikuje u odnosu na ostale. Nadam se da ćemo sljedeće godine šetati kroz cijeli grad“, poručio je Kalezić

Okupljeni sunosilizastave duginih boja, transparente "Sloboda svuda", "Homofobija u četiri zida".

Prajdu su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava na čelu sa ministrom Suadom Numanovićem, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predstavnici političkih stranaka (DPS, SDP, Pozitivna, LP, URA,PZP...), civilnog sektra, medija i diplomatskog kora medju kojima je i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič. Prisutni su bili i predstavnici LGBT organizacija iz regiona.

Treća Povorka ponosa u Crnoj Gori održana je uz prisustvo policijskih snaga, kojih je, utisak je, manje nego ranijih godina.

XS
SM
MD
LG