Dostupni linkovi

Podgorica: U toku Parada ponosa


Treći Montenegro Prajd počeo je u nedelju u 11,30 u Podgorici. Nekoliko stotina učesnika Povorke ponosa okupili su se na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u blizini zgrade Pošte Crne Gore, odakle će krenuti Bulevarom pored zgrade Skupštine Crne Gore.

Nakon toga proći će pored Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, zgrade Vlade i Crnogorskog narodnog pozorišta, do zgrade Opštine Podgorica i Trga Repubilke gdje se šetnja završava.

Okupljeni nose zastave duginih boja, transparente "Sloboda svuda", "Homofobija u četiri zida".

Među okupljenima supredstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava na celu sa ministrom Suadom Numanovićem, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predstavnici političkih stranaka (DPS, SDP, Pozitivna, LP, URA,PZP...), civilnog sektra, medija i diplomatskog kora medju kojima je i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič. Prisutni su i predstavnici LGBT organizacija iz regiona.

U najavi događaja, u ime organizatora, predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da se Povorka organizuje kako bi bila skrenuta pažnja na brojne probleme sa kojima se LGBTIQ populacija suočava. On je pozvao sve građane Podgorice i Crne Gore koji vjeruju da ljudska prava moraju biti jednaka za sve, da se pridruže Povorci.

Organizatori su pozvali kompletan sastav Vlade da učestvuju u Povorci, kao i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i sve poslanika i poslanice.

Treća Povorka ponosa u Crnoj Gori održava se uz prisustvo policijskih snaga, kojih je, utisak je, manje nego ranijih godina. Svi kafići pored kojih ce proći parada su zatvoreni.

Okupljanje pred šetnju učesnika prošlo je bez incidenata.

XS
SM
MD
LG