Dostupni linkovi

Lazarević iz Haga u Niš: Ministarski doček za ratnog zločinca


Doček Vladimira Lazarevića u Nišu
Doček Vladimira Lazarevića u Nišu

Posle odslužene desetogodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina nad Albancima na Kosovu, haški osuđenik, general Vladimir Lazarević je u pratnji državnog i vojnog vrha sleteo na niški aerodrom, gde ga je čekalo nekoliko stotina građana.

U svom prvom obraćanju Lazarević je negirao krivicu, tvrdeći da je osuđen "bez ijednog materijalnog dokaza".

On je naglasio da nije osuđen "ni za jedno konkretno nedelo protiv života i integriteta bilo kog civila ili ratnog zarobljenika,protiv bilo čije imovine i ni za jedno kršenje pravila i običaja ratovanja".

"Osuđen sam zato što sam navodno pomagao trojici optuženih iz mog predmeta u proterivanju albanskog stanovništva time što sam komandovao Prištinskom korupusu i vama, i to bez ijednog materijalnog dokaza, bez ijednog dokaza bez razumne sumnje kako to oni kažu", rekao je Lazarević.

Lazarević je nekoliko puta tokom svog obraćanja Haški tribunal nazvao "Haškim gubilištem", dok je vreme provedeno u zatvoru zbog ratnih zločina ocenio kao "10 godina oduzetih njemu i njegovoj porodici".

Komentarišući povratak srpskog generala osuđenog za ratne zločine, ministar pravde Nikola Selaković je izrazio očekivanje da će Lazarevićevi postupci biti uzor budućim generacijama.

"Uveren sam da će i ovaj čin, ali i njegova ličnost i njegova karijera pokazati mnogim naraštajima u Srbiji šta znači do kraja i na svakom mestu i u svakom trenutku boriti se za svoju otadžbinu. To je najsvetliji primer."

Selaković je dodao da je reč o "čoveku zahvaljujući kome su danas slobodni mnogi gradovi u Srbiji, među kojima je naveo Niš, Vranje, Leskovac, Beograd i Novi Sad.

Pored ministara pravde i odbrane Nikole Selakovića i Bratislava Gašića, koji su iz Holandije doputovali vladinim avionim sa Lazarevićem, dočeku su prisustvovali i ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, prvi sveštenik niške Eparhije vladika Teodosije, gradonačelnik Zoran Perišić, ali i mnogi drugi gradski funkcioneri.

Na pisti niškog aerodroma je bio i kompletan vrh niškog SNS-a na čelu sa poverenikom Milanom Stanojkovićem, narodnim poslanicima, predsednicima niških opština i direktorima javnih preduzeća.

Za to vreme na platou ispred aerodroma bilo je nekoliko stotina građana. Mnogi su držali partijske zastave, a među okupljenima je bilo i onih koji su u vreme rata 1999. godine bili deca.

"Rođena sam 1996. godine. Došla sam da podržim i generala i našu Srpsku naprednu stranku", kaže jedna od devojaka.

Podsetimo, general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević je osuđen na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila kosovskih Albanaca.

Pošto je do danas odležao dve trećine kazne, odlučeno je da bude pušten na slobodu. U Ševeningenu se Lazarević i razboleo, a nekoliko puta je operisan.

Pisac Vladimir Arsenijević koji već godinama radi na uspostavljanju albansko-srpskih mostova u oblasti kulture, za naš program komentariše doček jednog haškog osuđenika kao heroja, posebno poruku koju je mladima uputio ministar pravde Nikola Selaković da on treba da im bude uzor:

“Mislim da je naša celokupna politička elita, a to se dokazalo uz pomoć ove smenjivosti koju smo videli od 2000. na ovamo, zapravo sklona jednoj vrsti parohijalnog fašizma, mešanog sa ekstremnim militarizmom koji je opet nadojen mitološkim rečnikom, gde ni jednostavno ne umeju, ili na kraju krajeva, ne žele da izađu iz tog načina mišljenja. Nažalost, Srbija u tome nije usamljen slučaj. Slično ponašanje smo videli i u drugim zemljama regiona koje su imale haške osuđenike. Evidentno je da ispod svih nanosa koji nam ukazuju da se vremena na izvestan način menjaju, da postoji jedan fundament koji će omogućiti u svakkom trenutku kada to bude potrebno da se ponovo sklizne u ono isto stanje duha koje je i pokrenulo ratove devedesetih godina.”

RSE: Da li mislite da posebnu težinu ima poruka koju je poslao ministar pravde?

Arsenijević: Voleo bih da verujem da mladi ljudi, kada uporede takvu poruku sa nekim drugim porukama koje njima ipak stižu sa svih strana da će biti dovoljno mudri da to odbace.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

XS
SM
MD
LG