Dostupni linkovi

Francuska vlada priprema izmjene Ustava



Francuska vlada priprema izmjene Ustava koje bi dozvolile uvodjenje vanrednog stanja u maksimalnom trajanju od šest mjeseci i oduzimanje francuskog državljanstva osobama osudjenim za terorizam koje imaju dvojno državljanstvo, naveli su danas izvori u vladi.

Nacrt zakona upućen je ove nedjelje vladi da bi se pristupilo izmjenama Ustava o kojima je govorio predsjednik Fransoa Oland poslije terorističkih napada 13. novembra u Parizu.

Oland je uveo vanredno stanje u noći nakon napada, a parlament ga je produžio na tri mjeseca do 26. februara.

''Ova ustavna reforma predvidja uvodjenje kriznog civilnog režima da bi se djelovalo protiv "ratnog terorizma", rekao je Oland 16. novembra.

Vlada takodje želi da se ustavom reguliše mogućnost oduzimanja francuskog državljanstva osobama sa dvojnim državljanstvom koji su osudjeni za akt terorizma. Već postoji jedan vrlo slabo korišten zakon prema kome može da se oduzme državljanstvo osobi rodjenoj u Francuskoj koja ima dvojno državljanstvo, a koja se "ponaša kao državljanin neke strane zemlje".

Vanredno stanje dozvoljava vlastima zabranu kretanja osoba ili vozila, uspostavljanje zaštićenih zona i u nekim zonama zabranu boravka osobama koje pokušavaju na bilo koji način da ometaju djelovanje javnih vlasti.


XS
SM
MD
LG