Dostupni linkovi

Oko zvijezde ne kruži vještačka struktura


KIC obilježena crvenim
KIC obilježena crvenim

Anomalija oko jedne daleke zvijezde posljednjih je sedmica zaintrigirala mnoge ljubitelje astronomije, ali i one koje zanima mogućnost postojanja vanzemaljskog života.

Kako smo pisali ranije, riječ je o zvijezdi KIC 8462852 i tijelu ili tijelima koja u njenoj orbiti kreiraju do sada neviđen šablon. Specifični neravnomjerni niz smanjenja i pojačavanja intenziteta svjetlosti koja dopire do Zemlje zaintrigirao je naučnike koji su potom kreirali nekoliko spekulativnih objašnjenja.

Jedno od njih je i postojanje megastrukture oko zvijezde koja ne bi mogla nastati prirodnim putem, što implicira da je riječ o djelu napredne vanzemaljske civilizacije.

Ipak, iako je zvučalo vrlo nevjerovatno, takvo rješenje sada je definitivno palo u vodu, a zahvaljujući timu sa Državnog univerziteta u Iowi. Koristeći NASA-in Spitzer Space Teleskop tim je zaključio kako su tajanstvena tijela u zvijezdinoj orbiti najvjerovatnije jata kometa.

Pored toga, vođa spomenutog tima profesor Massimo Marengo tvrdi da je za potpunu potvrdu postojanja jata potrebno izvršiti dodatna posmatranja.

Podsjećamo, posao pronalaska egzoplaneta vrši teleskop Kepler koji registruje male promjene u snazi svjetla zvijezde, a koje nastaju kada ispred nje prođe planeta ili neki drugi objekat koji oko nje orbitira. Kada planeta veličine Jupitera prođe ispred svoje zvijezde ona zakloni tek oko jedan posto svjetlosti koja dolazi do Keplera.

Ipak, u slučaju zvijezde KIC 8462852 ta je promjena puno veća - tijelo ili tijela koja orbitiraju oko nje zaklanjaju enormne količine svjetlosti – čak 15 do 22 posto.

XS
SM
MD
LG