Dostupni linkovi

Erdogan: Obaranje turskog aviona ruskim S400 bilo bi agresija


Ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400, koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bi bila agresija protiv prava Turske na suverenitet, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno će nas podstaći da preduzmemo mere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju", rekao je Erdogan za Si-En-En.

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, on je istakao da bi to "bila agresija na prava Turske na suverenitet, a prirodno je pravo države da štiti ta prava".

Kako je napomenuo, Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu.

"Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali, oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije su, mislim, odgovorne strane u tome", naglasio je Erdogan.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

Ruska krstarica "Moskva", teška 11.500 tona, duga 186 metara i naoružana "do zuba", stigla je u najveći lučki grad u Siriji, Latakiju, sa zadatkom da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

Ruski ratni brod je pomorska verzija sistema vazdušne odbrane dugog dometa S-300, a pored protivvazdušnih raketa, opremljen je protivbrodskim raketama, protivpodmorničkim minobacačima i torpedima, a iz Latakije može da pokrije čitavu južnu Tursku.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

XS
SM
MD
LG