Dostupni linkovi

Turska: Novinari optuženi za špijunažu


Istaknuti turski novinari Džan Dundar i Erdem Gul optuženi su za špijunažu nakon što su objavili da su turske tajne službe slale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji.

Dundaru, glavnom uredniku dnevnika "Džumhurijet", i Gulu, šefu redakcije tog lista u Ankari, preti doživotna robija ukoliko se utvrdi da su krivi, prenosi Bi-Bi-Si.

Njihovi navodi i video snimak izazvali su pravu političku oluju u Turskoj, kao i tužbu koju je protiv tog lista podneo predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Novinari, koji poriču optužbe za koje se terete, izvestili su da su kamioni koje koristi turska obaveštajna agencija MIT korišćeni za prevoz oružja islamističkim opozicionim grupama u Siriji.

Video snimak koji je objavljen uz izveštaj pokazao je, navode novinari, kako turski policajci presreću kamione i otkrivaju sanduke sa oružjem i municijom.

Vlada tvrdi da su kamioni obaveštajne službe prevozili pomoć turkmenskoj manjini u Siriji, a Erdogan je upozorio da će se "onaj ko je napisao tu priču to skupo platititi".

I Dundar i Gul su optuženi za špijunažu i pružanje pomoći pokretu Fetulaha Gulena, koji je ranije bio blizak saveznik Erdogana, ali turska vlada taj pokret sada smatra terorističkom organizacijom.

"Pitaju nas zašto smo objavili tu priču. Istorija novinarstva je puna primera kao što su "Votergejt" ili "Vikiliks" koji pokazuju da bi države želele da neke činjenice ostanu u tajnosti. Ali ih treba izneti na videlo jer je to u korist opšteg dobra", rekao je Dundar.

Grupe koje se bore za slobodu štampe oštro su kritikovale optužbe protiv dva turska novinara.

Turska se, inače, suočava sa oštrim kritikama zbog stanja na polju slobode štampe i nalazi se na 149. mestu među 180 zemalja na Indeksu slobode štampe u svetu koji su objavili Reporteri bez granica, podseća britanska medijska kuća.

XS
SM
MD
LG