Dostupni linkovi

Vašington se vraća pitanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i potpredsednik SAD Džo Bajden u Zagrebu 25. novembra 2015.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i potpredsednik SAD Džo Bajden u Zagrebu 25. novembra 2015.

Učešće američkog potpredsednika Džoa Bajdena na zagrebačkom samitu dokaz je ne samo američke posvećenosti Zapadnom Balkanu, već je i pokazatelj da pogoršani odnosi, bilo oni etnički ili međudržavni, mogu da se regulišu onda kada takvim skupovima prisustvuju evropski i američki dužnosnici, smatraju kosovski analitičari.

Na samitu u Zagrebu su pozdravljeni koraci koje su napravili Kosovo i Srbija u okviru briselskog dijaloga, a kojem još uvek predstoji rad.

Potpredsednik SAD-a obećao je i snažnu američku pomoć i podršku zemljama regije na putu euroatlanskih integracija.

Iz predsedništva Kosova saopštili su da je predsednica Atifete Jahjaga na plenarnoj sesiji ovog samita, između ostalog, kazala da Kosovo ostaje posvećeno dijalogu i regionalnoj saradnji, te da tome nema alternative.

Ona je dodala da je na putu evropskih integracija posebno važno da se lideri regije suzdrže od retorike i postupaka koji su poremetili odnose u regionu poslednje tri decenije.

Jahjaga je navela da je Kosovo bitan faktor u oblasti sigurnosti, te da, nažalost, nije ostalo imuno na globalne pretnje "Islamske države", ali je bilo odlučno da odgovori na pretnje onih koji su uzeli učešće u tuđim ratovima.

Na tom putu, Kosovo je inteziviralo razmenu informacija sa glavnim saveznicima, i u toj borbi se neće stati sve dok se ovaj problem ne stavi pod potpunu kontrolu, poručila je predsednica.

Analitičar Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i političke studije kaže da je, s obzirom da se Evropska unija graniči sa Zapadnim Balkanom, veoma važno očuvanje regionalne stabilnosti, ali i održavanje prijateljskih odnosa sa zemljama regiona, kako ne bi pale pod ruski ili uticaj terorističkih grupa.

“Treba da nam bude jasna jedna činjenica, a ta je da bi ruski uticaj na srpsku politiku, ali eventualno i na druge zemlje na Zapadnom Balkanu, bila tempirana bomba naspram interesa Zapada, odnosno naspram evropskih i američkih interesa. Isto važi i kada su u pitanju napadi, ali i postojanje teorističkih grupa na Balkanu”, navodi Korenica.

On dodaje da su poslednja dešavanja na međunarodnoj sceni vratila interesovanje EU i SAD-u za zapadnobalkanski region.

“Očuvanje sigurnosti je nešto čemu se EU i SAD vraćaju i čemu su posvećene. U suprotnom, sukob ili rizici po stabilnost ne bi bili prisutni samo u našem regionu, već i šire”, dodao je.

Jahjaga se je na marginama zagrebačkog samita s američkim potpredsednikom razgovarala o dešavanjima na Kosovu i u regionu, te o postignutom napretku na putu evrointegracija Kosova.

Iz predsedništva su saopštili da je Bajden potvrdio bezuslovnu podršku SAD-a za napredak Kosova, a da je SAD odlučna u tome pokazuje i poseta američkog državnog sekretara Džona Kerija Prištini najavljena za utorak.

XS
SM
MD
LG