Dostupni linkovi

Privedeni aktivisti zbog grafita dobrodošlice izbjeglicama


Grafit koji je prefarban
Grafit koji je prefarban

Dvoje aktivista Inicijative „Dobrodošli!“ je privedeno na obavijesne razgovore tijekom ispisivanja poruke „Open the borders for all“ (otvorite granice za sve) na krovu zagrebačke Medike, uoči susreta premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te sutrašnjeg summita s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Policija je privela aktiviste s argumentom da protokol organizacije navedenog summita traži uklanjanje grafita, saopšteno je iz ove inicijative.

Nakon toga su stigli i vatrogasci kako bi prefarbali poruku europskim i američkim čelnicima koji se okupljaju danas i sutra u Zagrebu, a povodom aktualne prakse zemalja na tzv. Balkanskoj ruti da prihvaćaju samo izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu.

"U zemlji u kojoj se ne brišu nacistička obilježja i druge poruke mržnje, istovremeno se brišu poruke protiv rata, nasilja i za zaštitu ljudskog dostojanstva. Također, žalosno je da je institucijama Republike Hrvatske bitnija zaštita stranih čelnika od izloženosti navodno neugodnim porukama od zaštite slobode mišljenja i izražavanja građana", navedeno je u saopštenju inicijative „Dobrodošli!“.

XS
SM
MD
LG