Dostupni linkovi

Jemenski predsjednik se vratio iz egzila u Aden


Jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi vratio se danas u Aden, privremeni glavni grad, iz Saudijske Arabije, gdje je bio u izgnanstvu, da nadzire ofanzivu protiv pobunjenika, naveo je izvor iz predsjedništva.

Predsjednik je došao u predsjedničku palatu da nastavi svoju nadzor operacije pokrenute juče u jugozapadnoj provinciji Taez, koju i dalje, kao i sjeverne provincije zemlje i glavni grad Sanu kontrolišu šiitski pobunjenice, dodao je taj izvor.

Predsjednik je došao vojnim helikopterom do palate Al Mašik, koja se nalazi u južnom predgradju Adena, drugog po veličini grada u Jemenu.

Palata je bila teško oštećena u borbama snaga vjernih predsjedniku i šiitskih pobunjenika Huta.

Nedavno su je obnovili Ujedinjeni Arapski Emirati, jedan od stubova arapske koalicije koja od kraja marta interveniše u Jemenu da bi povratila kontrolu predsjednika Hadija nad zemljom.

Dva dana ranije vratio se jemenski premijer Haled Bahah, koji je došao u nedelju na ostrvo Sokotra, 350 kilometara od obala Jemena, i najavio povratak vlade, sa svim članovima da bi bili vlast na teritoriji Jemena.

Prema navodima UN, u ratu u Jemenu poginulo je oko 5.000 ljudi, više od polovina od kojih su civili, od marta kada je počela intervencija arapske koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije.

XS
SM
MD
LG