Dostupni linkovi

Kina: Svet pod hitno da nađe nove izvore ekonomskog rasta


Kineski predsednik Sji Đinping rekao je na sastanku lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Turskoj da svet pod hitno mora pronaći nove izvore ekonomskog rasta, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

"Uprkos okončanju globalne finansijske krize, svet je iskusio veoma slab ekonomski oporavak", izjavio je Sji, dodajući da više mora da bude urađeno kako bi se osigurala nova era globalnog prosperiteta.

Prema rečima Sjia, napredak na planu reformisanja načina upavljanja globalnom ekonomijom je spor, zbog čega svet treba da radi zajedno kako bi ostvario međunarodnu ekonomsku saradnju i razvoj, prenosi Rojters.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom po okončanju dvodnevnog samita u turskom odmaralištu Antaliji, lideri 20 najvećih svetskih ekonomija su saopštili da ostaju posvećeni planiranom podizanju zajedničkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za dodatnih 2,0 odsto do 2018. godine, uprkos tome što je privredni rast neujednačen i slabiji od očekivanog širom sveta, navodi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG