Dostupni linkovi

Izrael će suspendovati sastanke s EU


Zamenica ministra spoljnih poslova Izraela Cipi Hotoveli izjavila je danas da će Izrael suspendovati niz sastanaka s Evropskom unijom iz protesta zbog odluke Brisela da se posebnom etiketom označe proizvodi iz jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Izrael time šalje "veoma snažnu poruku" nezadovoljstva, rekla je Hotoveli. EU se protivi izgradnji jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci žele u okviru buduće države na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu.

"Mi kažemo da se ne možete uključiti u dešavanja na Bliskom istoku dok preduzimate tako ekstremne mere označavanja proizvoda... bojkotovanjem nas", rekla je ona za izraelsku televiziju.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova rekao je da će Izrael suspendovati niz redovnih dijaloga i političkim pitanjima na Bliskom istoku, ljudskim pravima i međunarodnim organizacijama. Dodao je da je suspenzija privremena.

Odnosi EU i Izraela su pogoršani pošto je Brisel danas odobrio smernice za članice da se posebno označe proizvodi iz jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, što je Izrael već kritikovao kao "prikriveni antisemitizam".

Izraelska vlada to smatra bojkotom svojih proizvoda u vreme dok je potrebna diplomatska pomoć za napredak u mirovnim pregovorima.

XS
SM
MD
LG