Dostupni linkovi

U BiH startao Desk "Kreativna Evropa"


Promotivni video: Program "Kreativna Evropa"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Promotivni video: Program "Kreativna Evropa"

Konačno – Bosna i Hercegovina uspostavila je u srijedu (11. novembar) Desk "Kreativna Evropa". Riječ je o kancelariji programa Evropske unije čiji fond u iznosu od skoro 1,5 milijardi eura podržava razvoj kulture u svim segmentima. Već sada bosanskohercegovački umjetnici mogu zatražiti pomoć deskova "Kreativna Evropa". Ukoliko se bave audio-vizuelnim stvaralaštvom njihova adresa je kancelarija u Banjaluci, a za sve ostale umjetnosti trebaju se obratiti kancelariji u Sarajevu.

Sačiniti muzički zapis proljetnih i svatovskih običaja naroda Balkana, namjera je produkcijske kuće "Slay Production" sa Pala čija predstavnica Zorana Guja, inače etnomuzikologinja po vokaciji, kaže da bi se finansijskom podrškom fonda "Kreativna Evropa" ova ideja mogla lako ostvariti.

Kreativna Evropa podržava:

Kreativna Evropa podržava:

  • 250.000 umjetnika i kulturnih radnika
  • distribuciju za više od 800 evropskih filmova
  • novčana sredstva za najmanje 2.000 evropskih kina
  • novac za prevod više od 4.500 knjiga i njihovu distribuciju na svjetska tržišta
  • usavršavanje za hiljade kulturnih i audiovizuelnih organizacija i profesionalaca

"Mislim da je otvaranje Deska 'Kreativna Evropa' pozitivna stvar koja može da pomogne kako mladim tako i iskusnim ljudima iz različitih segmenata kulture. Razmišljali smo da napravimo muzički projekat u kojem bi se uključile Bosna i Hercegovina i zemlje regiona kroz proljećne običaje i kroz svatovske običaje jer imamo napjeve koji se provlače nezavisno od nacionalnosti i geografskog položaja. Takve napjeve imamo u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu, čak i Bugarskoj", kaže za RSE Zorana Guja.

Program "Kreativna Evropa" finansijski pomaže sve oblike umjetničkog izražaja. Ovaj fond EU, koji traje od 2014. do 2020. godine, sastoji se od dva potprograma: "Kultura", namijenjen sektoru kulture, te "Media", koji podržava audio-vizuelni sektor.

"Od srijede 11. novembra zvanično je počeo sa radom Desk 'Kreativna Evropa' Bosne i Hercegovine. Ovaj desk sastoji se od dvije kancelarije: jedna se nalazi u Banjaluci i pokriva program 'Media', a druga se nalazi u Sarajevu i pokriva program 'Kultura'. Mi smo na raspolaganju kulturnim radnicima i profesionalcima iz audio-vizuelnog sektora za sva pitanja koja se tiču procesa apliciranja na program 'Kreativna Evropa' koji je veoma atraktivan jer je na raspolaganju više od 1,4 milijardi eura za kreativce iz cijele Evrope", kaže za RSE Aida Kalender, voditeljica Deska "Kreativna Evropa" za Bosnu i Hercegovinu, te programska direktorica Udruženja "Akcija" iz Sarajeva.

Da bi se dobio prijeko potreban novac iz fonda "Kreativna Evropa" potrebno je valjano ispuniti prijavu, što je težak zadatak, ali ne i nemoguć.

Zoran Galić, foto: Zvjezdan Živković
Zoran Galić, foto: Zvjezdan Živković

"Mislim da je 'Kreativna Evropa' program koji nudi velike mogućnosti za filmske i televizijske radnike da dodatno sufinansiraju svoje projekte i pozivam ih da nam se jave i pogledaju koje im se mogućnosti nude. Postoji ogroman zahtjev u papirima i dokazima u postojanju i prethodnim iskustvima, ali to nije ništa neuobičajeno za programe Evropske unije. Mislim da je to dvadeset do mjesec dana rada za sredstva koja mogu umnogome da poboljšaju kvalitet filmova i kvalitet distribucije u Bosni i Hercegovini", navodi za RSE Zoran Galić, šef Deska "Media" za BiH, inače osnivač i suvlasnik producentske kuće "VizArt Film" iz Banjaluke.

Međutim, otvaranje Deska "Kreativna Evropa" u Bosni i Hercegovini nije naročita novost. Bosanskohercegovačke filmadžije još od 2013. godine učestvuju u potprogramu "Media". Ipak, svaki oblik novčane pomoći je dobrodošao.

Jovan Marjanović, foto: Zvjezdan Živković
Jovan Marjanović, foto: Zvjezdan Živković

"Ohrabrujuća je činjenica da se konačno uspostavio sistem koji je potreban za što bolje apliciranje za evropske fondove, te mislim da će ona dovesti do toga da će više profesionalaca u BiH imati bolji pristup informacijama. Mislim da je ovo bitno za jednu decentralizaciju pristupa sredstvima u zemlji, za bolji pristup svima. Ovo ocjenjujem vrlo pozitivnim pomakom", kaže za RSE Jovan Marjanović, član Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika Federacije BiH.

Da bi se bosanskohercegovački umjetnici i kulturni radnici podrobnije upoznali o fondovima Evropske unije u oblasti kulture, u Sarajevu je nedavno (11. novembar) održan prvi info dan o programu "Kreativna Evropa". Susret je organizovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"Dosadašnja praksa je pokazala da institucije kulture u Bosni i Hercegovini nisu u punom kapacitetu povukle finansijska sredstva iz fondova Evropske unije. Želja nam je da naši prijatelji iz Francuske koji dugo vremena apliciraju prema tim fondovima, prezentiraju kako i na koji način uraditi projekte, te da o tome upoznaju bh. kulture radnike i institucije kako bi i mi bili kredibilni po pitanju povlačenja tih sredstava", navodi ministar Adil Osmanović.

"Francuska je zemlja koja posvećuje veliki dio svoga budžeta onome što rade njeni kulturni radnici. Ne smijemo nikada zaboraviti da Francuska skupa sa Evropom smatra da je kultura pravi cement koji povezuje društvo. Bosna i Hercegovina zna jako dobro šta znači kulturna različitost u BiH i koliko je ona važna. Evropska unija i Francuska je na strani BiH. Ono što je ključno istaknuti je partnerstvo. Želimo pomoći bh. partnerima, odnosno kulturnim radnicima, u sklapanju novih partnerstava", ističe Claire Bodonyi, ambasadorica Republike Francuske u BiH.

Podsjetimo, za pristupanje fondu "Kreativna Evropa" Bosna i Hercegovina plaća godišnju ulaznu kartu u iznosu od 205.000 eura. Međutim, do sada je uspjela povući samo neznatna finansijska sredstva.

Aida Kalender, foto: Zvjezdan Živković
Aida Kalender, foto: Zvjezdan Živković

"Istovremeno, imate zemlje poput Hrvatske i Slovenije koje su nekad bile naše susjede u bivšoj Jugoslaviji, a povlače znatno više sredstava. Slovenija, naprimjer, prednjači u tome. Oni čak povlače i do deset puta više sredstava od onoga što plate kao ulaznu kartu. Naš cilj kao Deska 'Kreativna Evropa' za BiH jeste da se do 2017. godine - do kada imamo mandat za obavljanje posla Deska 'Kreativna Evropa' - identificira desetak novih organizacija koje imaju finansijske, kreativne, tehničke i ljudske potencijale da mogu ući u ovaj vrijedan, ali veoma kompleksan program", zaključuje Aida Kalender.

XS
SM
MD
LG