Dostupni linkovi

Dodik: Neistiniti Inckovi navodi u izveštaju SB


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su "čista laž" navodi iz izveštaja visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o tome da RS najavljenim referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i pretnjama vladajućeg SNSD-a referendumom o otcepljenju, direktno krši Dejtonski mirovni sporazum. Kako prenosi Radio-televizija RS (RT RS), Dodik je rekao da upravo Incko ruši Dejtonski mirovni sporazum, kao što su to činili i njegovi prethodnici.

Odluka vlasti Republike Srpske da održe referendum o državnom Sudu i Tužilaštvu je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, kao i pretnja SNSD da će održati referendum o nezavisnosti Republike Srpske 2018. godine, navodi se u izveštaju visokog predstavnika Savetu bezbednosti UN-a. Dodik tvrdi da se Incko i ovaj put u Savetu bezbednosti "lažno predstavlja kao tumač Dejtonskog sporazuma".

"Zbog takvog Inckovog istupa, Republika Srpska je i ranije dostavljala pisma na adresu Ist Rivera. U tumačenje Dejtona i Ustava BiH nije se upuštao čak ni Pedi Ešdaun, koji je Republici Srpskoj, nametanjem odluka, oduzeo najviše nadležnosti", istakao je Dodik.

Osvrćući se na izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da se "BiH vratila na evropski put", Dodik je ocenio da ne vidi veliki napredak o kojem je govorio Han.

"Evropa nastavlja starim putem koristeći evropski put BiH i želi da modelira BiH na način kako njoj odgovara. Sama Evropa je pravila greške kao što je pravosudje i sada sugeriše da se to nešto menja", ocenio je predsednik RS.

XS
SM
MD
LG