Dostupni linkovi

EK: Kosovo napredovalo, ali je još na početku puta


Evropska komisija zaključila je u danas objavljenom godišnjem izveštaju da je Kosovo postiglo napredak i da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prekretnica na putu ka njegovoj evropskoj budućnosti, ali i ocenila da je u primeni evropskih standarda u većini oblasti Kosovo tek na početku puta.

U delu koji se odnosi na političke kriterijume, Komisija navodi da je Kosovo ispunilo dva važna obećanja, pošto je skupština usvojila ustavne amandmane kojima se omogućava osnivanje Specijalnog suda i potvrdilo privrženost normalizaciji odnosa sa Srbijom, postizanjem sporazuma o energetici, telekomunikacijama, mostu u Mitrovici i Zajednici/Asocijaciji srpskih opština.

Dodaje se, međutim, da opozicija nasilnom opstrukcijom skupštinskih zasedanja negativno utiče na rad skupštine i da to mora biti hitno rešeno.

U izveštaju koji je deo danas predstavljenog Paketa proširenja za Zapadni Balkan i Tursku, navodi se takođe da na Kosovu "mnoge nezavisne institucije i regulatorna tela nisu operativni" i da vlada i skupština tim institucijama "moraju hitno da obezbede uslove" da izvršavaju svoje obaveze i dužnosti.

Ocenjuje se da se vlada usredsredila na reformu javne uprave i ostvarila određeni napredak u pravnom i strateškom okviru, ali da se mora pobljšati ogovornost i efikasnost.

U izveštaju je ocenjeno i da je pravosuđe podložno političkom uplitanju, a posebno se ukazuje i na nužnost unapređenja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, važnost primene zakona o poštovanju ljudskih prava i problem uticaja politike na medijski javni servis.

Kosovo, kako se dodaje, nastavlja da jača učešće u regionalnoj i multilateralnoj saradnji. Pitanje statusa zahteva i pristup strpljive pragmatičnosti, a privrženost dijalogu sa Srbijom i dalje je prioritet, navela je Evropska komisija.

XS
SM
MD
LG