Dostupni linkovi

Konzervativci objavili sastav nove vlade Poljske


Poljska konzervativna "Stranka zakona i pravde" objavila je danas sastav nove vlade na čelu sa premijerom Beatom Šidlo i ministrima čiji izbor odslikava proamerički orijentisani kabinet.

Stranački lider Jaroslav Kačinski objavio je da će Šidlova biti premijer, što je i bilo očekivano.

Njegova stranka pobijedila je na parlamentarnim izborima 25. oktobra, a Šidlova je tada bila stranački kandidat za predsjednika vlade.

Ona je u obraćanju sa Kačinskim u sjedištu stranke saopštila sastav svog kabineta, koji sada mora da dobije potvrdu u parlamentu i položi zakletvu pred predsjednikom Andržejem Dudom.

Nije određen datum kada bi nova vlada trebalo da stupi na funkciju.

Mnogi novi ministri služili su u prethodnoj vladi "Stranke zakona i pravde" od 2005. do 2007. godine.

Novi ministar spoljnih poslova biće Vitold Vaščikovski, koji je imao važnu ulogu kao zamjenik šefa diplomatije u pregovorima o planu da Poljska na svojoj teritoriji prihvati bazu za američki protivraketni štit.

Ministar odbrane biće Antoni Macijerevič, bivši zamjenik ministra odbrane, koji je izvršio čistku u vojnoj obavještajnoj službi i udaljio je od uticaja bivših komunista.

On je izrazito kontroverzna ličnost u Poljskoj, pošto je pristalica teorije da pad aviona bivšeg predsjednika Leha Kačinskog u Rusiji 2010. godine nije bio nesrećan slučaj.

Macijerevič je predvodio parlamentarnu komisiju koja je godinama pokušavala da dokaže tu teoriju.

Zvanična državna istraga u Rusiji i Poljskoj proglasila je tu katastrofu za nesreću.

XS
SM
MD
LG