Dostupni linkovi

Minić: Poruke iz Sarajeva ulivaju nadu o stabilnijem regionu


Jelica Minić
Jelica Minić

Poruke iz Sarajeva ulivaju nadu o stabilnijem regionu, a potpisani sporazumi kao potencijalna ekspanzija ekonomske saradnje BiH i Srbije, nadgradnja su procesa u kome su dve države do sada potpisale na desetine sporazuma, ocenjuje u izjavi za RSE Jelica Minić iz Foruma za međunarodne odnose. Ovo je, podvlači Jelica Minić, vrhunac njihovih bilateralnih odnosa.

„Ovo predstavlja neku vrstu krune, da kažem. Postoje ozbiljniji i konkretni projekti, a što se života tiče on ide svojim putem. Ljudi se dogovaraju i često ne pitaju države za dozvole i mišljenje ukoliko postoje ekonomski interesi. Osim toga postoji i CEFTA koja je regulisala trgovinske odnose država regiona i potpuno liberalizovala njihovu međusobnu trgovinu: Tako da međusobni interesi stvaraju svoje sopstvene kanale, puteve saradnje i to je sada na neki način uvaženo“, kaže Jelica Minić.

RSE: Očekujete li da nastupa u regionu period političke stabilnosti s obzirom na razvoj situacije?

Minić: Mislim da će stvoriti neku kooperativniju atmosferu, a osim toga postoji čitav niz multirateralnih foruma gde zemlje regiona sarađuju. Imamo dobre šanse da se prilike u regionu zaista normalizuju i konsoliduju, ali i mi zavisimo pre svega od evropskog tržišta. Evropska unija je naš glavni partner, ekonomski, investicioni i politički.

RSE: Međutim iz Banjaluke stižu nešto drugačiji tonovi... Srbiji se ukazuje da je izabrala pogrešnog partnera?

Minić: Svakako da gospodin Dodik nije mogao biti pozitivan prema ovakvom razvoju događaja jer poseban položaj koji je on imao u odnosima sa Srbijom ovim se relativizuje. Bosna i Hercegovina kao država dobija na težini u bilateralnim odnosima i to je za stabilnost regiona veoma važno. Očigledno postoji neka politička odluka doneta u Srbiji da se mora raditi na tome da se pretnje stabilnosti zajednički rešavaju. Da Srbija tu ne bude remetilački faktor, već faktor stabilizacije.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG