Dostupni linkovi

Kampanja i antikampanja za Kosovo u UNESCO


Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani

Autor: Bekim Bislimi (priredila Amra Zejneli)

Na pragu Generalne konferencije Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO), na kojoj će se glasati za članstvo Kosova u tu organizaciju, kosovske vlasti nastavljaju sa svojom pozitivnom kampanjom. Ali, s druge strane, intezivnu kampanju protiv toga vode i vlasti u Beogradu.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je Kosovo odlučno da vodi pozitivnu kampanju za članstvo Kosova u UNESCO, te je za to zatražio i podršku svih država sveta.

„Tražim zasluženu podršku za članstvo Kosova. Mi uzimamo u obzir objektive UNESCO-a, da umesto toga da ljudsko znanje upotrebimo za rat i nasilje, ono bude upotrebljeno za mir i blagostanje. Mi smo država mira i blagostanja, i država smo koja zaslužuje svoje mesto u ovakvim organizacijama“, kazao je Mustafa.

Ali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Kosovo ne zaslužuje da bude deo UNESCO-a, zato što, kako je rekao, Kosovo nije država.

„U suštinskom smislu te reči, Kosovo ne postoji i nema kvalifikacije da postane članica UNESCO-a, zbog načina na koji su se vlasti u Prištini odnosili prema kulturnom i verskom nasleđu, i prema svetskoj baštini UNESCO-a koja se nalazi na teritoriji Kosova“, kazao je Dačić.

Visoki srpski zvaničnici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali i sami srpski građani, vode intezivnu kampanju protiv članstva Kosova.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić apelovao je na međunarodnu javnost da se odloži odluka o članstvu Kosova u UNESCO-u.

Na društvenim mrežama sve su vidljiviji prikazi srpskih verskih objekata koji su tokom nereda 2004. godine bili oštećeni, uz označenje da je to “dokaz” da Kosovo ne treba da bude učlanjeno u UNESCO. Ali podsetimo, kosovske vlasti tada su preuzele odgovornost da obnove sve oštećene verske objekte tokom nereda 2004.

Skupština je za to tada dovojila 3.5 miliona eura, dok je do 2010. godine taj budžet porastao na 10 miliona. Vladini zvaničnici su 2010. godine saopštili da je od 35 verskih objekata obnovljeno 30, dok su preostali bili u završnoj fazi obnavljanja.

Premijer Mustafa je naglasio da kosovska kampanja za prijem u UNESCO neće uključiti činjenice koje su, kako je rekao, i dovoljne kako bi se dokazalo ono kroz šta je Kosovo prošlo tokom rata 1999.

„Kada bi se mi u tom slučaju bavili ratnim posledicama, koliko je ljudi izgubilo živote, koliko se i dalje vode kao nestali, koliko je verskih i ostalih objekata uništeno, onda ne bi bilo boljeg načina da se dobije članstvo u UNESCO. Zato mislimo da je pogrešan način Srbije da putem ovih 'argumenata' spreči naše članstvo“, kazao je Mustafa.

Srpske vlasti kritikovale su i zemlje koje su pružile podršku Kosovu. Ivica Dačić preneo je zemljama KVINTE da u vreme kriza sa migracijom i terorizmom, oni se bave oko toga ko će glasati na Generalnoj konferenciji.

Izvršni odbor UNESCO-a podržao je 21. oktobra preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Konačna odluka biće doneta na Generalnoj konferenciji u ponedeljak, 9. novembra.

XS
SM
MD
LG