Dostupni linkovi

Avion na Sinaju oborila eksplozija, ali ne raketa


Tela žrtava prebacuju se iz Egipta za Rusiju u vojnoj bazi Kabret u blizini Sueckog kanala
Tela žrtava prebacuju se iz Egipta za Rusiju u vojnoj bazi Kabret u blizini Sueckog kanala

Satelitski snimci ne podržavaju tvrdnje da je raketa oborila ruski avion Airbas A321 u subotu, kada su poginuli svih 224 putnika i članova posade. Egipatski predsjednik Abdul Fatah al Sisi takođe je u utorak u intervjuu za britanski BBC nazvao „propagandom“ tvrdnje militanata „Islamske države“ (IS) da su oni odgovorni za rušenje ruskog putničkog aviona.

Ruski avion na Sinaju se srušio zbog eksplozije, ali ne od rakete ispaljene spolja.

Američki zvaničnici kažu da je na satelitskim snimcima detektovana infracrvena topolina u vrijeme eksplozije ruskog aviona iznad egipatskog poluostrva Sinaj, što umjesto tvrdnji da je avion pogodila raketa izvana, više sugeriše da je došlo do eksplozije unutar letjelice koju je mogla izazvati "bomba ili eksplozija goriva".

Neimenovani američki zvaničnik je za NBC News rekao:

Došlo je do neke eksplozije i avion se raspao na veoma velikoj visini, ali nema dokaza da je bilo kakva raketa oborila avion."

Kako je navedeno, satelit bi detekovao toplotni trag rakete zemlja vazduh koja bi išla ka avionu, što je teorija koju je lansirao egipatski ogranak militantne grupe „Islamska država".

Direktor nacionalne obavještajne službe SAD, James Clapper takođe je, prema navodima BBC -ja, rekao da „nema direktnih dokaza bilo kakave terorističke umiješanosti još".

Ne izgleda tako, ali ne bih ni u potpunosti isključio“ rekao je Clapper, što je identičan stav koji je u ponedjeljak iznio i portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Airabs A321, ruskog operatera Metrodžeta u kojem je bilo 224 putnika i članova posade, srušio se u subotu, 31. oktobra, dvadesetak minuta nakon polijetanja iz egipatskog ljetovališta Šarm el Šejk za Sankt Peterburg.

U ponedjeljak je avio kompanija Kogaljmavia u sastavu Metrodžeta saopštila da je uzrok nesreće „spoljni uticaj“, ali je šef ruske Federalne agencije za avijaciju, Aleksandr Neradko, ruskoj televiziji rekao da je takav zaključak preuranjen i da „nije baziran na nijendoj validnoj činjenici“.

Istovremeno je danas u untervjuu za BBC, egipatski predsjednik, Abdul Fatah al Sisi, okvalikfikovao tvrdnje egipatskih militanata „Islamske države“ kao propagandu.

Sisi tvrdi da je oblast Sinaja „pod punom kontrolom egipatskih vlasti“ upozoravajući na prebrzo izvođenje zaključaka o uzrocima ove velike tragedije.

Svi zainteresovani za slučaj dobrodošli su da učestvuju u istrazi, ponudio je egipatski predsjednik dodajući:

Kada imamo propagandu da su obarenje aviona izveli Daeši (arapski akronim za IS), to je put za nanošenje štete stabilnosti i sigurnosti u Egiptu. .Vjerujte mi situcija na Sinaju, naročito u toj oblasti je pod našom punom kontrolom“ kaže Sisi.

Militanti na Sinaju su započeli pobunu nakon obaranja dugodišnjeg predsjenika Hosnija Mubaraka 2011., a posebno su je pojačali nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija sredinom 2013. Prije godinu dana, pokret Provincija Sinaj prodružio se „Islamskoj državi“ i od tada su u toj oblasti ubijene stotine vojnika i policajaca.

Par sati nakon rušenja, pokret Provincija Sinaj objavio je audio poruku sa tvrdnjom da su oni oborili ruski avion, ali su stručnjaci izazili sumnju u to da ta grupacija posjeduje oružje kojim bi mogli oboriti putnički avion na tolikoj visni.

Avioni sa tijelima nastradilih u ponedjeljak su dopremljeni u Sankt Petrburg na identifikaciju i pokop.

Većina putnika bili su ruski turisti, a u avionu su bila i četri ukrajinska državljanina.

XS
SM
MD
LG