Dostupni linkovi

logo-print

Broj izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku premašio 290.000


Od izbijanja izbjegličke krize sredinom septembra kroz Hrvatsku je na putu prema zapadnim državama Evrope prošlo više od 290.000 izbjeglica i migranata s Bliskog istoka, pokazuju najnoviji podaci hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od prošle ponoći do 9 sati ujutro u Hrvatsku je iz Srbije ušlo 2. 473 j i migranata, a trenutno ih je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 2.792. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog talasa iz Srbije.

Po dolasku u Hrvatsku, registracije i pružanja prve pomoći u Opatovcu, izbjeglice se organizovano vozom i autobusima prebacuju do slovenačke granice, odakle se upućuju prema Šentilju, na granici s Austrijom. Tamo su i dalje velike gužve i nekoliko hiljada ljudi u teškim uslovima čeka na ulazak u tu državu. Zbog dugog čekanja, tamo je proteklih dana bilo napeto, a više puta dolazilo je i do probijanja ograde i naguravanja s policijom.

Volonteri su se žalili da nema dovoljno hrane i vode.

U ponedjeljak u Slavonskom Brodu treba da počne s radom zimski prihvatni centar, a izbjeglice će, umjesto dosadašnjeg ulaza preko područja Bapske, iz Srbije stizati hrvatskim vozom iz Šida.

Sličan sporazum ponuđen je i Sloveniji, odnosno da hrvatski voz prevozi izbjeglice do Šentilja, ali se o tome još pregovara.

XS
SM
MD
LG