Dostupni linkovi

Mogerini: Bez kolektivnog odgovora na izbeglice EU preti raspad


Evropska unija mogla bi da se raspadne ako na migrantsku krizu ne odgovori kolektivno i sa instrumentima kojima raspolaže, upozorila je šefica diplomatije Unije Federika Mogerini u intervjuu objavljenom u četvrtak u italijanskom dnevniku "Il sole 24 Ore".

Ukoliko se Evropljani zadovolje nacionalnim odgovorima na evropsku pojavu "kriza će se pogoršati, sa lančanim reakcijama javnog mnjenja i nacionalnih vlada, ako ne upotrebimo instrumente na visini (tog zadatka)", rekla je Mogerini koja je i potpredsednica Evropske komisije.

"Bez tih instrumenata postoji rizik od raspada", rekla je ona i dodala da to važi i u obrnutom smeru, ako se primene instrumenti Unije "napraviće se skok ka integraciji" migranata.

Da bi kontrolisala priliv migranata Austrija je najavila mere obezbedjenja granice sa Slovenijom, moguće i izgradnju ograde, što bi bila prva ograda u okviru Šengen zone, slobodnog kretanja.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, austrijski kancelar Verner Fajman je rekao da "ogradama nema mesta u Evropi", ali nije objasnio kakve su namere austrijske vlade oko obezbedjenja granica te zemlje.

XS
SM
MD
LG