Dostupni linkovi

Vućić: Veliki pomak u saradnji sa Rusijom, čeka se Putinova potvrda


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tokom "sveobuhvatnih, temeljnih, ozbiljnih razgovora" u Moskvi, napravljen veliki pomak u različitim oblastima saradnje dvije zemlje, ali da sve dogovore treba da odobri predsjednik Vladimir Putin.

Vučić je novinarima izjavio da je danas imao sastanke s rukovodstvom Gasproma, Ruskih željeznica, potpredsjednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom, i predstavnicima investicionih fondova s kojima treba da se nastavi razgovor.

Premijer je rekao da će, ako se uspješno završe pregovori s Gaspromom o proširenju skladišta gasa u Banatskom dvoru sa sadašnjih 460 miliona kubnih metara na milijardu kubnih metara gasa, i ako se napravi dogovor za drugo skladištu u Itebeju, Srbija imati dvije milijarde kubnih metara, što je više od godišnjih potreba.

Vučić je rekao da su dogovorene još niže cijene gasa za Azotaru i kikindski MSK koji gas koriste kao primarnu sirovinu, kao i da se razgovaralo kako da Ruske željeznice učestvuju u održavanju srpskih željeznica.

Po njegovim rečima, najvažniji je razgovor sa Putinom "jer je on taj koji će dati potvrdu dogovorima" koji su do danas napravljeni i koje će još biti postignuti.

Vučić boravi u trodnevnoj poseti Moskvi tokom koje se sreo s premijerom Dmitrijem Medvedevom, potpredsjednikom vlade Dmitrijem Rogozinom, šefom Gasproma Aleksejem Milerom i učestvovao na srpsko-ruskom Poslovnom forumu.

Danas se zajedno sa Medvedevom obratio učesnicima Moskovskog međunarodnog foruma "Otvorene inovacije", a sjutra će razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji u Novom Ogarjovu.

XS
SM
MD
LG