Dostupni linkovi

Mustafa za RSE: Blokada neće uspeti, sporazum sa EU dokaz da smo ozbiljan partner


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Razgovarao Zijadin Gashi, priredila Amra Zejneli

Opozicija može stvariti poteškoće ali nikako neće moći da spreči ili blokira normalan rad Skupštine Kosova, izjavio je u intervjuu za RSE premijer Isa Mustafa.

„Postoji tendencija da se blokira rad Skupštine Kosova, ali je to nemoguće zato što Skupština Republike Kosova ima evidentnu većinu sa najmanje dve trećine poslanika. Koalicija je jaka i radiće na ispunjavanju vladinih i zakonodavnih programa. Smatram da se ostala pitanja trebaju rešiti uz poštovanje demokratskih i skupštinskih procedura“, kazao je Mustafa.

Kosovska opozicija je u pet navrata pokušala da blokira rad Skupštine zbog nezadovoljstva sporazumima sa Srbijom i Crnom Gorom, o Zajednici opština sa srpskom većinom, odnosno o demarkaciji granice.

U više navrata opozicija je koristila i suzavac u sali, kao što je bilo u petak uveče, kada je predsedništvo Skupštine odlučilo da održi sednicu uz prisustvo policijskih snaga.

Međutim, ni tada se nisu stvorili uslovi za normalan rad, pa su poslanici vladajuće koalicije održali sednicu u drugoj prostoriji bez prisustva opozicije. Za opoziciju, to je bio ilegalni sastanak.

Premijer Mustafa smatra da se ova kriza treba prevazići uz poštovanje pravilnika Skupštine, zakona i Ustava Republike Kosova.

“To su pravila koje treba da sprovodi i poštuje kako pozicija, tako i opozicija“, kazao je premijer.

Mustafa se u intervjuu takođe osvrnuo i na Sporazum o Stabilizaciji i Pridruživanju (SSP) koji će, u ime Kosova, on u utorak potpisati sa EU u Strazburu.

Mustafa je kazao da će ovaj sporazum dokazati Evropskoj uniji da je Kosovo ozbiljan partner, i da je zemlja spremna da sprovede sve ekonomske reforme kako bi kosovsko tržiste bilo u potpunosti u skladu sa slobodnim tržištem evropskih standarda.

„Sprovođenje svih potrebnih reformi iz ovog sporazuma učiniće našu zemlju atraktivnim tržištem za preduzetništva u zemlji, i ohrabriće strane investitore da investiraju kod nas, za čim postoji velika potreba. Kosovsko tržište se polako otvara prema EU. Imamo jake kapacitete u nekoliko sektora, koje ćemo upotrebiti za plasiranje na tržište koje se otvara, kao što je sektor poljoprivrede, zajedno sa prehrambenom industrijom, zatim sektor energetike, metalurgije, sektor usluga, informacione tehnologije... Ovo će dovesti i do aktiviranja turističkih resursa“, objasnio je Mustafa.

On je dodao da će sporazum sigurno uticati na ekonomski razvoj, kao što je to bio slučaj sa zemljama centralne i istočne Evrope kada su potpisale SSP.

„Mi smo evropski narod sa evropskom orjentacijom i nikad nismo skrenuli sa tih orjentacija. Potpisivanjem ovog sporazuma potvrđuej se ova naša odlučnosti, i izlazi na jedan realan put, put jasne budućnosti za našu zemlju, naše građane i našu ekonomiju“, zaključio je Mustafa.

XS
SM
MD
LG