Dostupni linkovi

Mandiću za saučesništvo u ubistvu Jovanovića 19 godina


Damir Mandić u sudnici 2005, ilustrativna fotografija
Damir Mandić u sudnici 2005, ilustrativna fotografija

Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Moštrokol, izreklo je u četvrtak četvrtu presudu Damiru Mandiću i proglasilo ga krivim za saučesništvo u ubistvu vlasnika i urednika lista „Dan“, Duška Jovanovića za šta je osuđen na jedinstvenu kaznu u trajanju od 19 godina zatvora.

Zastupnica optužbe Vesna Jovićević, u završnoj riječi, saopštila da je nesporno dokazano da je Damir Mandić s nepoznatim počiniocima učestvovao u ubistvu Jovanovića.

Neposredno nakon izricanja presude pravni zastupnik porodice Jovanović, Nebojša Asanović je, između ostalog, rekao da „nijesu zadovoljni iz više razloga“ od kojih kao prvi navodi:

„Što je, evo, danas 11 godina od kada je izvršeno ubistvo Duška Jovanovića znači, mi sad dobijamo prvostepenu presudu. Znači, to je razlog jedan. I drugi: počinjene su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju, da ih nazovem sve, državnih službenika u postupanju po ovoj stvari zbog čega smo mi podnijeli krivične prijave zbog njih. Računamo i nadamo se da će se po tim krivičnim prijavama postupiti. U odnosu na ono što je Predsjednik vijeća saopštila kao razloge i poziv na dokaze na kojima zasniva svoju presudu ja tu nemam da dodam ništa, u tom dijelu. Međutim, što se tiče kazne koja je izrečena smatramo da- izrečena kazna jedinom optuženom i sad jedinom osuđenom nije adekvatna počinjenom zločinu i iz toga razloga, čim dobijem presudu, u zakonskom roku , u tom smislu izjaviću žalbu.“

Podsjetimo, u dosadašnjem pravosudnom postupku Damir Mandić je prvi put je oslobođen optužbi, a zatim osuđen na 30 godina zatvora. U trećem postupku osuđen je na 18 godina zatvora ali je tu presudu poništio Ustavni sud, krajem jula 2014. godine. Inače, Mandić je i jedini optuženi kao saizvršilac u ubistvu Duška Jovanovića. Glavni i odgovorni urednik lista „Dan“ ubijen je iz zasjede 27. maja 2004. godine ispred redakcije lista u Podgorici, a na njega je pucano iz automobila u pokretu.

Nakon saopštavanja presude, po izlasku iz sudnice Višeg suda u Podgorici, advokat Damira Mandića Velibor Marković je, u obraćanju novinarima, kazao da „nijesu očekivali ovakvu presudu i najavio da će nakon dobijanja presude izjaviti žalbu“ .

„Naravno da nijesmo očekivali ovakvu odluku. No, svakako sačekaćemo pisani otpravak presude i nakon toga izjavićemo žalbu i koristiti sva ostala vanredna pravna sredstva...preko predloga tužioca za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti , do Ustavne žalbe i po potrebi i zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Bili ste svjedoci kako je tekao ovaj postupak, meni kao profesionalcu nije jasno da neko oglasi nekoga krivim da je izvršio ovo krivično djelo pucajući iz vozila iako je nesumnjivo utvrđeno vještačenjem predstavnika vještaka iz Visbadena i potvrđenom od starane vješataka iz Podgorice da iz tog vozila nije ni pucano. Prema tome, cijela konstrukcija optužnice znači, činjenični opis -pada u vodu“, kaže Marković.

Najavama advokata, obje strane, da će na odluku Suda uložiti žalbe ovaj proces se nastavlja ali ostaje činjenica da ni nakon više od 11 godina od ubistva vlasnika i urednika Dana Duška Jovanovića istražni organi u Crnoj Gori nijesu pronašli njegove ubice ali ni nalogodavce ovog ubistva čije je rasvjetljavanje sa najviših međunarodnih adresa označeno kao -prioritet. A Damir Mandić koji je osuđen kao saizvršilac u ubistvu prvestepenom presudom na 19 godina zatvora je i jedini osuđeni za ovo krivično djelo.

XS
SM
MD
LG