Dostupni linkovi

EPo zabrani širenja ekstremizma i radikalizma preko interneta


Ilegalni sadržaji koji preko interneta šire radikalni ekstremizam moraju biti hitno brisani i stoga je potrebna saradnja između pružatelja internetskih usluga i država članica, kaže se u nacrtu pravno neobvezujuće rezolucije koju je izglasao Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Odbor je izglasao izvještaj koje je sastavila francuska zastupnica Rachida Dati iz Evropske narodne stranke.

Nakon usvajanja na Odboru, tekst je upućen na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, koji bi o tome trebao glasati u drugoj polovini novembra.

U izglasanom tekstu kaže se da su internet i društvene mreže značajan faktor u širenju radikalizma i fundamentalizma te se pozivaju EU i zemlje članice da izrade sveobuhvatnu strategiju za sprječavanje radikalizacije i mobiliziranja građana EU-a od strane terorističkih organizacija.

Ta strategija trebala bi obuhvaćati vanjsku, socijalnu i obrazovnu politiku, pravosuđe i tijela za provedbu zakona, a naglasak bi trebao biti na preventivnim, a ne na reaktivnim mjerama, kažu zastupnici.

Ilegalni sadržaji na internetu koji potiču i šire nasilje i ekstremizam treba hitno brisati, ali u skladu s temeljnim pravima i slobodom izražavanja.

XS
SM
MD
LG