Dostupni linkovi

Forum BiH - Srbija - Turska: Podizanje saradnje na viši nivo


Poslovni forum u Sarajevu
Poslovni forum u Sarajevu

U Sarajevu je održan Poslovni forum BiH-Srbija-Turska, kao nastavak sastanka od ponedeljka održanog u Beogradu. Cilj ovog foruma jeste da se predstave potencijali nekoliko izdvojenih oblasti, poput poljoprivrede, turizma, metalne industrije, tekstila, te da se naznače problemi u poslovanju sa kojima se susreću privrednici iz BiH, Srbije i Turske kako bi se u narednom periodu mogli otkloniti, a saradnja podići na viši nivo.

Poslovni forum prilika je za unaprjeđenje saradnje privrednika tri zemlje. Jedna od bh. kompanija koja prisustvuje forumu je Bimal iz Brčkog, vodeći proizvođač ulja u regionu. Ševal Suljkanović iz Bimala kaže kako ova kompanija već izvozi u Tursku, a nada se da će pronaći partnere koji će omogućiti da povećaju obim proizvodnje.

''Ovakvi sporazumi pružaju nam mogućnost da imamo posebne odnose kada je u pitanju Turska i vjerujem da te odnose sada trebamo iskoristiti i mi i Srbija. Naša zadaća je da povećamo proizvodnju, a moramo ulagati i u modernizaciju i povećanju kapaciteta i stvoriti pretpostavke da nastupamo i na drugim tržištima.''

Preduzeće Eko bel iz Laktaša koje se bavi proizvodnjom hrane već izvozi dio svog asortimana u Tursku. Povezivanjem sa privrednicima iz Turske imaju namjeru ostvariti povećanje izvoza, kaže Almin Karamehić.

''Već tri godine sarađujemo sa turskim kompanijama. Do sada smo na to tržište izvozili sušeno voće. Naša ambicija je konstantno širenje. Radimo na tome da imamo vlastiti izvor sirovinskog materijala tako da ćemo zaokružiti proizvodni proces. Širimo proizvodnju, do sada smo imali uspješnu saradnju sa Turskom, nadam se da će biti još bolja ubuduće.''

Mirko Šarović
Mirko Šarović

BiH sa Turskom i Srbijom ima vanjskotrgovinsku razmjenu od 1,5 milijardi eura. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nada se povećanju vanjsko trgovinske razmjene sa obje zemlje za 200 miliona eura u narednih godinu dana. No, Šarović napominje da su najveći problem BiH loše ceste i loša željeznička infrastruktura što znatno usporava transport roba. O ovom problemu razgovaraće sa kolegama iz Srbije na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije početkom novembra, a i predstavnici turske vlade zainteresovani su pomoći, kaže Šarović.

''Turska je zainteresovana jer značajan dio njenih roba ide koridorom od Niša, Užica prema Sarajevu, a bez kvalitetne infrastrukture ne možemo očekivati značajnije povećanje robne razmjene.''

U narednih mjesec dana dogovoreno je otvaranje poslovno turističkog ureda BiH i Srbije u Istambulu putem kojeg će zainteresovani privrednici iz Turske moći ostvariti saradnju sa domaćim privrednicima.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež smatra da je najveći potencijal agro biznis, odnosno proizvodnja i izvoz hrane budući da je Turska zemlja sa oko 80 miliona stanovnika.

''To je oblast gde, čini mi se, još mnogo toga možemo da uradimo zajedno i to će biti fokus bar što se nas tiče.''

Predsjednik Skupštine turskih izvoznika i predstavnik Odbora za međunarodne odnose Turske Mehmed Buyukeksi napominje da Turska već investira u srbijansku poljoprivredu, tekstilnu industriju, auto industriju, te izražava nadu da će uskoro moći plasirati zajedničke proizvode i na rusko tržište budući da Srbija sa Rusijom ima bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini.

''Uvjeren sam da će sporazumi o slobodnoj trgovini koje imamo i sa Srbijom i sa BiH doprinijeti još boljoj saradnji, realizaciji zajedničkih projekata, povećanju izvoza i jačanju naših privreda na zadovoljstvo svih nas.''

Jedan od važnih segmenata je i turizam. Ministar ekonomije Turske Nihad Zejbekci najavljuje da će njegova zemlja finansirati projekte iz ove oblasti. On napominje i da Turska ima 160 svojih predstavništava u svijetu koja od sada mogu koristiti i BiH i Srbija.

S druge strane Turska je zainteresovana da investira u privredu ovih zemalja. U ovom trenutku turske investicije u drugim zemljama iznose oko 80 milijardi dolara. U Rumuniji je vrijednost turskih investicija prešla četiri milijarde dolara, u Rusiju je investirano više od 10 milijardi, a u Alžiru pet milijardi dolara. Turska vlada će, kako kaže ministar Zejbekci, podsticati privrednike da sada više ulažu i u Srbiju i BiH.

U tom smislu najavljena je i velika investiciona konferencija početkom iduće godine u Istambulu gdje će bh. i srbijanski privrednici imati priliku da predstave svoje projekte iz raznih oblasti.

XS
SM
MD
LG