Dostupni linkovi

Plavi šlemovi čuvaće svetsku baštinu od džihadista


UNESKO je prihvatio ideju italijanskih vlasti da "Plavi šlemovi" UN čuvaju istorijsku baštinu i kulturne objekte širom sveta od napada islamističkih ekstremista.

Ministar kulture u italijanskoj vladi Dario Frančeskini rekao je da su 53 zemlje glasale za ovaj predlog, pošto je Islamska država uništila brojne antičke spomenike i građevine, uključujući i Palmiru u Siriji.

"Suočena s terorističkim napadima ID i strašnim slikama Palmire, međunarodna zajednica ne može samo da stoji i gleda", rekao je Frančeskini i dodao da su stalne članice Saveta bezbednosti UN podržale ideju.

Mirovnjaci Ujedinjenih nacija, poznati po plavim šlemovima koje nose, moći će da se konsultuju s italijanskom policijom koja čuva istorijsku baštinu, dodao je on.

Ideja se odnosi na "važne oblasti pod rizikom od terorističkih napada ili u ratnim zonama ili zonama pogođenim prirodnim katastrofama, u koje međunarodna zajednica može da pošalje "Plave šlemove", kako bi zaštitila kulturne objekte i sprečila da budu uništeni, preneo je AFP.

U maju ove godine, takozvana Islamska država zauzela je Palmiru i razorila najvrednije antičke spomenike i građevine u tom gradu.

Unesko je uništenje antičkog rimskog hrama u Palmiri nazvao ratnim zločinom.

Islamska država demolirala je i Hartu, Nimrud i Korsabad, a pretpostavlja se da stoji i iza uništenja najmanje deset verskih i istorijskih spomenika u gradu Timbuktu u Maliju.

XS
SM
MD
LG