Dostupni linkovi

Nobel za ekonomiju Angusu Ditonu s Prinstona


Ekonomista Angus Diton dobio je danas Nobelovu nagradu za ekonomiju za "analize potrošnje, siromaštva i blagostanja".

Diton (69), rođen u Škotskoj, na Prinstonu je profesor ekonomije i međunarodnih odnosa.

Švedska akademija saopštila je da se Diton u istraživanjama bavio pitanjima od "ogromnog značaja za blagostanje ljudi, ne samo u siromašnim zemljama" i da je "veoma uticao" na donošenje odluka o praktičnim merama kao i na naučnu zajednicu.

Ditonov rad se tiče tri centralna pitanja - kako potrošači distribuiraju svoja sredstva na različita dobra; koliki deo prihoda društva se troši a koliki se štedi; i kako na najbolji način meriti i analizirati blagostanje i siromaštvo, navela je švedska akademija.

Diton je na konferenciji za novinare posle proglašenja sebe opisao kao "nekoga ko se bavi siromašnima u svetu i kako se ljudi ponašaju i šta im daje dobar život".

On je rekao da je oduševljen što je dobio nagradu i izrazio zadovoljstvo što je Nobelov komitet nagradio rad koji se bavi siromašnim ljudima u svetu.

Diton je rekao da očekuje da će ekstremno siromaštvo u svetu nastaviti da se smanjuje, ali da ne želi da bude "slepi optimista".

On je rekao da su "za mnoge ljude u svetu, stvari veoma loše" i naveo primer Indije, koja je prema njegovim rečima, ostvarila veliki napredak, ali u kojoj postoje "ogromni zdravstveni problemi među odraslima i decom" i u kojoj su deca i dalje neuhranjena.

Nagrada za ekonomiju nije ista kao i ostale Nobelove nagrade koje je ustanovio Alfred Noel 1895. Tu nagradu ustanovila je 1968. švedska centralna banka na 300. godišnicu svog postojanja u znak sećanja na Alfreda Nobela i zove se Nobelova memorijalna nagrada za ekonomiju.

Dodelom Nobelove nagrade za ekonomiju završena je dodela ovogodišnjih nagrada, pošto su prošle nedelje proglašeni laureati ta biologiju, fiziku, hemiju, književnost i mir.

XS
SM
MD
LG