Dostupni linkovi

Pajtić spreman na poligraf, ali sa Vučićem


Poligraf, ilustracija
Poligraf, ilustracija

Ne smiruje se afera navodnog prisluškivanja predsednika Demokratske stranke (DS) i vojvođanskog premijera Bojana Pajtića. Lider demokrata je novinarima pokazao dokumenta zvaničnih institucija i kompanije "Kontinental wind Serbia" za koja tvrdi da demantuju izjave date nakon što se u javnosti pojavio transkript njegovog navodno prisluškivanog razgovora sa Lidijom Udovički. Ubrzo nakon ovog prezentovanja premijer Aleksandar Vučić izjavio je da DS nije pružio nijedan dokaz koji bi potvrdio da je bilo koja državna institucija prisluškivala razgovore njihovog lidera Bojana Pajtića.

Lider demokrata i vojvođanski premijer Bojan Pajtić pokazao je novinarima dokumenta Javnog preduzeća "Elektro mreže Srbije (EMS), ministarstava energetike i finansija, pokrajinskih institucija i kompanije "Kontinental wind Serbia" koja, kako je rekao, demantuju izjave date ovih dana povodom navodno prisluškivanog razgovora koji je sa njim vodila Lidija Udovički iz kompanije "Kontinetal wind Serbia".

Povodom izjave kompanije "Kontinetal wind Serbia" (CWS) da Lidija Udovički u vreme kada je “privatni razgovor vođen, pre godinu i po dana, nije bila zaposlena u toj kompaniji” Pajtić je izneo da je cilj tog saopštenja bio da se praktično iskonstruiše teza da su on i Lidija Udovički izmislili razgovor ili da nisu bili prisluškivani i da su sami kreirali takav razgovor.

“Koliko je netačna teza kompanije CWS da Lidija Udovički pre godinu i po dana nije bila zaposlena u toj kompaniji i da nije imala veze sa tom kompanijom govori zvaničan dokument od pre tačno godinu i po dana od 31. marta 2014. gde se JP “Elektromreže Srbije” i direktoru Nikoli Petroviću, kumu Aleksandra Vučića, obraća "Kontinetal wind Serbia" sa pečatom, memorandumom i potpisom Lidije Udovički, kantri menadžera ove kompanije”, rekao je Pajtić.

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Vojvođanski premijer se osvrće i na tvrdnju da EMS i direktor tog preduzeća ni na koji način nisu mogli da utiču na realizaciju projekta vetro-parka američke kompanije „Kontinetal wind partners”.

“Da je ova izjava apsolutna neistinita govori upravo dopis EMS-a upućen pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine gde se, citiram, kaže: samo JP “Elektromreža Srbija” može biti zakonski investitor visokonaponskih dalekovoda te se ne može izdati lokacijska dozvola za izgradnju. Dakle, EMS zabranjuje pokrajinskom sekretarijatu da da dozvolu kompaniji Kontinental vind partners”, izneo je Pajtić.

Vojvođanski premijer je rekao da o tome da je bilo pritisaka EMS-a na ovu kompaniju govore mejlovi citirajući, kako je naveo, i izvode iz protestnog pisma američke kompanije “Kontinetal wind partners” za koje kaže da je službeno upućeno EMS-u.

“Da li je bilo reketiranja ili nije, zbog čega se dogodila situacija da ministarstva, koja su hijerarhijski mnogo iznad javnog preduzeća, daju saglasnost a da JP, koje je hirerarhijski mnogo niže ali na čijem je čelu kum Aleksandra Vučića, ne daje saglasnost to je pitanje za gospodina Petrovića”, zaključio je Pajtić.

Verujete li svojim očima ili Vučiću

Dok su za Pajtića ovo nepobitni dokazi da je itekako bilo razgovora između njega i Lidije Udovički, da nisu bili izmišljeni i da dokumenti zvaničnih državnih organa i insititucija govore o veoma problematičnom ponašanju državne kompanije prema američkom investitoru, čija je namera bila da u Srbiju uloži 280 miliona eura, te dok on postavlja pitanje ko ga je prisluškivao, premijer Aleksandar Vučić poručuje da Demokratska stranka nije pružila nijedan dokaz koji bi potvrdio da je bilo koja državna institucija prisluškivala razgovore lidera DS-a Bojana Pajtića.

“Da li više verujete svojim očima ili režimu Aleksandra Vučića i gospodina Stefanovića?”, pita Pajtić.

“Jeste čuli ijedan dokaz da je Pajtić prisluškivan, da li ste čuli makar pokušaj da se iznese ijedan dokaz da je Pajtić prisluškivan? Niste. Dakle, ustanovili smo da nisu doneli nijedan dokaz jer su sami napravili aferu”, odgovora Vučić.

U transkrpitu telefonskog razgovora koji je objavljen na pojedinim internet sajtovima stoji da se Lidija Udovički u ime "Kontinetal Vind Partners" žali Bojanu Pajtiću da Nikola Petrović traži dva miliona evra kako bi se vetro-park priključio na mrežu EMS-a. Pajtić je potvrdio autentičnost transkripta i zatražio da se utvrdi ko ga prisluškuje ili ko ga je prisluškivao, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potom je rekao da MUP i Bezednosno informativna agencija nisu prisluškivali Pajtića.

Pajtić danas kaže da je spreman da ide na poligraf, ali zajedno sa Vučićem.

„Gospodin Vučić da odgovori na pitanje ko prisluškuje opoziciju i da li je bilo prisluškivanja opozicije od strane državnih organa, možda je bilo i od strane paradržavnih organa, ali gospodin Vučić je dužan da na poligrafu odgovori na to pitanje. I ja ću vrlo rado na bilo koje pitanje na poligrafu odgovoriti, ali ne na poligrafu doktora Stefanovića“, poručuje Pajtić.

Nakon što se Pajtić obratio javnosti Stefanović je ponovio da Demokratska stranka i dalje nije predočila javnosti nijedan dokaz da je njihov predsednik Bojan Pajtić bilo kada prisluškivan i da se afera pravi kako bi se podigao rejtnig stranke.

Da li je naivno očekivati da ćemo u vezi sa ovom aferom navodnog prisluškivanja, za razliku od nekih ranijih, dobiti na kraju neupitnu istinu? Advokat i nekadašnji koministar policije Božo Prelević nema dilemu.

„Potpuno je naivno očekivati da ćete dobiti istinu o ovoj aferi. Ona nije ni plasirana da bi se došlo do istine nego da bi se tresao kavez“, kaže on.

Nesumnjivo je da će ova afera još potresati političku scenu Srbije.

XS
SM
MD
LG