Dostupni linkovi

Presuda ukinuta, Sanader može na slobodu uz jamčevinu


Ivo Sanader i odvjetnik Čedo Prodanović, mart 2014.
Ivo Sanader i odvjetnik Čedo Prodanović, mart 2014.

Vrhovni sud Hrvatske u cijelosti je ukinuo prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media. Ivo Sanader izlazi iz zatvora čim uplati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna (1,65 milijuna eura).

„Ono što je Vijeće Vrhovnog suda navelo jest to da se presuda ukida zbog bitnih povreda kaznenog postupka, a naročito zbog teške povrede prava na pravično suđenje“, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Ova odluka donesena je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske tri dana razmatrao žalbe okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media.

Time je ukinuta prvostupanjska presuda donesena 11. ožujka 2014, po kojoj subivši hrvatski premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, njegova stranka HDZ i niz Sanaderovih suradnika bili proglašeni krivima za izvlačenje novca iz javnih tvrtki u iznosu od preko 70.000.000 kuna (nešto preko 9,3 milijuna eura) za osobne potrebe i za potrebe „crnog fonda“ HDZ-a. Tada je Ivo Sanader osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora.

Također, sada ukinutom presudom je naloženo da se Sanaderu i članovima njegove obitelji oduzme imovina stečena kaznenim djelima – 15.275.000 kuna (nešto preko 2 milijuna eura).

Ukinut je i dio presude u kojem je i HDZ proglašen krivim i kažnjen globom od pet milijuna kuna, a trebao jevratiti i 24.254.497 kuna imovine stečene kaznenim djelima.

Ustavni sud Hrvatske je ranije ukinuo presudu Sanaderu za korupciju velikih razmjera u objedinjenom postupku za slučajeve Hypo i INA-MOL.

Sanader je u pritvoru u Austriji i Hrvatskoj iu zatvoru proveo 3 godine i 9 mjeseci. U obnovljenim postupcima za Fimi mediu i Hypo i INA-MOL Sanader će se – ako skupi novac za jamčevinu - braniti sa slobode.

XS
SM
MD
LG