Dostupni linkovi

EK: Za izbjegličku krizu potrebno još 330 miliona eura


Evropske zemlje treba da obezbijede dodatnih 330,7 miliona eura u budžet EU kako bi ispunili obećane dogovore na migrantsku krizu, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

Evropska komisija danas je predložila amandmane na budžet za finansiranje pomenutih mjera, ali su nacionalni doprinosi za evropsku kasu čest izvor nesuglasica između Brisela i članica evropskog bloka.

"Nastavićemo da radimo na donošenju zajedničkih, evropskih rješenja", istakao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Fondovi će biti kombinovani sa 70,6 miliona eura koje je EU namijenila za vanrednu podršku najugroženijim zemljama, za angažovanje 120 osoba za pograničnu Agenciju "Fronteks", Evropol i Evropsku kancelariju za azil /EASO/ te da se pruži dodatna pomoć zemljama izvan evropskog bloka u koje su stigle sirijske izbjeglice.

Osim toga, Evropska komisija planira da pošalje dodatnih 400 miliona eura pomoći zemljama izvan EU i humanitarnim organizacijama angažovanim u izbjegličkim kampovima, posebno Visokom komesarijatu UN za izbjeglice i Svjetskom programu za hranu.

Vlade EU i Evropski parlament moraju da daju svoje odobrenje prije nešto što veći dio od 801,3 miliona eura može biti upućen. Evropska komisija pozvala je obje strane da ubrzaju proceduru za donošenje odluka.

XS
SM
MD
LG