Dostupni linkovi

Slovačka će se od izbeglica ograditi vojnim barijeram


Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak priprema mobilne vojne višenamenske barijere za granicu sa Mađarskom da ogradi zemlju ako bi slučajno preko Slovačke krenuo veći talas izbeglica.

"Neće nam ući nijedna jedina izbeglica. To vam garantujem", kazao je Kalinjak novinarima na povratku iz Brisela, a predstavio im je i kako funkcioniše ta mobilna barijera koju Pentagon koristi kao ogradu u vojnim bazama u Iraku ili Avganistanu ili vatrogasci u slučaju poplava.

"Može da se upotrebi kao barijera za poplave, pri klizištima ili kao barijera ;koju umemo da upotrebimo za zaštitu granice na bilo kom mestu u slučaju velikog ;imigracionog talasa", kazao je slovačkoj agenciji SITA portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Peter Lazarov.

"Slovačka mora da bude spremna da reaguje na to što se trenutno dešava u Evropi", kazao je Lazarov i objasnio da bi se tim mobilnim barijerama izbeglice usmerile ;na jedno mesto gde bi prošle registraciju i identifikaciju u skladu sa šengenskim ;propisima.

Slovačka je jedina članica EU koja će tužiti Uniju zbog toga što su ministri unutrašnjih poslova glasanjem progurali juče u Briselu jednokratnu raspodelu izbeglica ;prema kvotama i odredili Slovačkoj da primi 802 izbeglice, dok zvanična Bratislava insistira da će primiti samo 200 hrišćana iz Sirije, jer ostali navodno ne bi mogli da se integrišu u zemlji bez džamija i drugih muslimana.

XS
SM
MD
LG