Dostupni linkovi

Keri: Ruska podrška Asadu - moguć sukob sa SAD


Foto: Rojters
Foto: Rojters

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da bi vojna podrška Rusije snagama Bašaru Al Asadu mogala da poveća rizik od sukoba sa koalicijom za borbu sa ID.

Keri je, u intervjuu italijanskom dnevniku "Stampa", rekao kako je poručio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog vojne podrške Moskve Asadu u sirijskom građanskom ratu koji ulazi u petu godinu.

"Ovakve akcije bi mogle izazvati dalju eskalaciju sukoba i dovesti do gubitka još nevinih života, povećati talas izbeglica, rizikujući suočavanje sa anti-IS koalicijom koja deluje u Siriji", porucio je Keri, prenela je agencija Rojters.

Britanska agencija navodi da Keri nije rekao šta je mislio pod rečju koalicija, ali se verovatno odnosilo na SAD i njene saveznice koje izvode vazdušne napade po položajima pod kontrolom ID u Siriji i u susednom Iraku.

I Izrael je izrazio zabrinutost za uključivanje Rusije na Asadovoj strani u sukobu u Siriji što bi moglo "slučajno" da dovede do sukoba između ruskih i izraelskih snaga na terenu.

Rusija je unapredila sirijske pomorske pešadijske snage i teško naoružanje uključujući tenkove i helikoptere u vazduhoplovnoj vojnoj bazi Latakia, luci na Sredozemnom moru, naveli su američki zvaničnici što povećava mogućnost od sukoba u sirijskom vazdušnom prostoru.

Prvu generaciju međunarodne koalicije čine 10 članica NATO saveza i one predstavljaju jezgro koalicije protiv ID - SAD, Kanada, Velika Britanija, Australija, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska i Turska da bi se tim snagama pridružile još neke zemlje iz regiona.

XS
SM
MD
LG