Dostupni linkovi

Brisel: Samit lidera EU o izbjegličkoj krizi


Šefovi država i vlada članica EU, razgovaraće o izbjegličkoj krizi na vanrednom samitu u Briselu , dan nakon što su ministri unutrašnjih poslova EU odobrili plan za razmještaj 120 000 izbjeglica u zemlje EU.

Dan nakon što su ministri unutrašnjih poslova Europske unije odobrili velikom većinom plan za preraspodijelu 120.000 izbjeglica širom evropskog bloka, o ovoj temi danas će razgovarati i šefovi država i vlada članica EU, koji moraju odobriti ovaj plan.

Po tom planu, izbjeglice će biti prebačeni iz Italije, Grčke i Mađarske u ostale članice EU.

Četiri centralnoeuropske zemlje glasale su protiv ovog plana- Mađarska, Češka, Rumunija i Slovačka . Ove zemlje protive se planu Evropske komisije i insistiraju na tome da Brisel nema pravo da ih primora da prime više hiljada ljudi, koji traže utočište u Evropi.

Od glasanja se suzdržala Finska, kao jedina od 28 članica EU. Poljska, koja se ranije protivila prjedlogu,jučer je glasala za plan.

Odluka je usvojena takozvanom kvalifikovanom većinom glasova i plan će biti na snazi u naredne dvije godine.

To znači da Evropska komisija nije uspjela da za svoj plan o preraspodjeli dobije jednoglasnu podršku svih članica pred današnji vanredni samit lidera EU o najtežoj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG