Dostupni linkovi

Grad Sarajevo pred financijskim kolapsom


Grad Sarajevo nalazi se pred financijskim kolapsom jer nijedan nivo vlasti u BiH neće sudjelovati u njegovom finanaciranju. Do svibnja 2014. godine ovaj nivo vlasti je financirao Kanton Sarajevo. Nakon usvajanja izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine situacija se značajno pogoršala, Grad Sarajevo je prepušten sam sebi.

Iako pitanje financiranja glavnog grada Bosne i Hercegovine nikad nije adekvatno riješeno, posljednjih godinu i pol dana Grad Sarajevo je na rubu financijskog kolapsa.

Budući da je jedinica lokalne samouprave trebao bi se, kao i općine, financirati iz federalnog budžeta. Međutim, federalni Parlament je, kada je usvajao izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda izostavio Grad Sarajevo, a kantonalna se Vlada smatrala neobaveznom da nastavi dalje financirati Grad.

Od tada Grad preživljava na vlastitim prihodima, dijelom iz prometa nekretninama, a dijelom od taksi gradskih općina. U budućnosti je upitno takvo opstajanje.

„Samo ovaj naš angažman na funkcijama koje smo dobili i koje su nam prenesene od Kantona će biti doveden u pitanje. A to nisu tako beznačajne funkcije. Recimo, mi upravljamo koritom, čistoćom i obalom rijeke Miljacke, održavamo neke javne česme, Vječnu vatru, neka spomen obilježja u parkovima i tako dalje. Krenuli smo u važne projekte, naprimjer u projekat biciklističke staze, signalizacije grada za slijepe, imamo projekat Trebevićke žičare, održavanje Vijećnice...“, priča gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Elmedin Konaković, foto: Midhat Poturović
Elmedin Konaković, foto: Midhat Poturović

Tijekom nedavne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo kada je izglasan rebalans budžeta, u kojem je izostavljen Grad Sarajevo, kantonalni premijer Elmedin Konaković kazao je kako financiranje projekata nikada nije dovedeno u pitanje:

„Sve smo projekte Grada Sarajeva uvrstili u budžet. Sve za koje su nam uputili zarez. Sve što su rekli da im je bitno. Pa nećemo da im plaćamo plate“, poručio je Konaković.

Možemo staviti tarabe

Na hitno rješavanje statusa Grada Sarajeva u ponedjeljak je pozvao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Za razliku od njega, domaće vlasti nemaju sluha za probleme glavnog grada, smatra gradska vijećnica Edina Latif:

„Moj je prijedlog da zatvorimo, stavimo tarabe i valjda će onda nekome proraditi svijest i pamet pa će napokon shvatiti šta znači kada dođu stranci i kada kažu da hoće vidjeti gradonačelnika. Gospodin Komšić u Skupštini Kantona Sarajevo uopće nije uvažen. Ne kao Ivo Komšić, nego kao institucija. Na sjednicama Općinskog vijeća Centar se dozvoljava građanima koji dođu da prisustvuju sjednicama izglasa se i svi vijećnici odobre, kao i u ostalim općinskim vijećima da se građani obrate, pričaju i iznesu svoje životne probleme. Gradonačelniku glavnog grada ove države nije dozvoljeno da priča u skupštini ovog kantona“, prokomentarisala je Edina Latif.

Zastupnik u kantonalnoj Skupštini Slaviša Šućur situaciju u kojoj se Grad Sarajevo nalazi naziva civilizacijskom sramotom:

„Nešto što se desilo 1996. godine kada je Kanton Sarajevo formiran i kada je Gradu oduzeto sve, od imovine do nadležnosti, dovelo je do situacije kakvu imamo danas. Dakle, da imamo Grad koji nema ništa. I to je nešto što je zaista nedopustivo. Sarajevo je ostalo napušteno i od Bosne i Hercegovine, i od Federacije Bosne i Hercegovine, a odnos ljudi u Kantonu Sarajevo je zaista nešto što je apsolutno sramno i nedopustivo“, ocijenio je Šućur.

I prethodnik Ive Komšić, Alija Behmen, koji je obnašao dužnost gradonačelnika Sarajeva od 2009 do 2013. godine, suočavao se sa sličim problemima.

„I za vrijeme mog mandata mi smo tužili Kanton radi toga što je uskratio prihode i nadležnosti. Ustavni sud nam je tu odluku pozitivno ocijenio. To su naprimjer javne površine, srednje obrazovanje... Međutim, iz razloga koji su znani samo SDA, je finansiranje apsolutno prekinuto“, navodi Behmen.

Sabahudin Delalić, zamjenik predsjedavajućeg kantonalne Skupštine, rješenje vidi u izmjenama federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda:

„Mislim da jedini put, jedini način su izmjene federalnog Zakona gdje se treba Grad staviti na listu finansiranja i riješiti taj problem kao što su riješeni i ostali gradovi i ostale opštine, tj. lokalna samouprava“, smatra Delalić.

I gradonačelnik Komšić smatra da bi se uvrštenjem Grada Sarajevo na federalni budžet riješio problem financiranja.

Ustavni Sud Federacije nedavno je presudio u korist Grada i dio zakona koji se odnosi na raspodjelu javnih prihoda lokalnim zajednicama proglašen je neustavnim. Također, tužili su i Kanton za neuplaćena sredstva od travnja 2014. do ožujka ove godine jer Grad tada nije bio isključen iz budžeta.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG