Dostupni linkovi

Denis Bećirović podnio ostavku zbog negiranja bosanskog jezika u RS-u


Poslanik SDP-a Denis Bećirović podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH zbog kontinuiranog negiranja bosanskog jezika u RS-u.

Bećirović je rekao kako je stalno i uporno negiranje da jedan narod i svi drugi koji govore tim jezikom, nazivaju jezik onako kako oni žele nedopustivo i da nema smisla da bude član Komisije za ljudska prava dok se istovremeno ona brutalno krše u jednom dijelu zemlje.

"Sasvim sigurno možemo poručiti da nikada nećemo pristati ni na kakve pregovore o bosanskom jeziku. To je historijski naziv i ne vidim razlog da bilo ko u ovoj zemlji bilo kojem narodu zabranjuje da nazove svoj jezik onako kako on želi. Takva politika je dno dna", naveo je Bećirović.

On je dodao da je uvijek poštovao sve narode i sve naziv jezika naroda u BiH, ali da se u slučaju RS-a radi o aparthejdu.

"Ako ima bilo koji dio BiH gdje se negira srpski jezik ja sam spreman da se borim protiv toga", rekao je Bećirović.

Borjana Krišto, koja predsjedava današnjom sjednicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zatražila je od Bećirovića da svoju ostavku podnese u pisanom obliku.

XS
SM
MD
LG