Dostupni linkovi

Pentagon: Rusija postavlja bazu u Siriji


Dolazak ruskog vojnog osoblja i opreme prethodnih dana u sirijsku vazdušnu bazu sugerišu da Rusija želi da operiše vojnim letelicama iz te baze, izjavio je danas portparol Pentagona Džef Dejvis.

Dejvis je rekao da SAD još nisu primetile dolazak ruskih borbenih aviona ili helikoptera u tu bazu, ali i dodao da je prošle nedelje bio "postojan protok" i da deluje da Rusija postavlja isturenu vazdušnu bazu, preneo je Asošiejtid pres.

On je rekao da SAD pozdravljaju doprinos Rusije borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, ali ne i ako je cilj da se vojno pomogne režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

List Njujork tajms (The New York Times) piše danas da je Rusija vazdušnim koridorima preko Iraka i Irana prebacila vojnu opremu i osoblje u vazduhoplovnu bazu u Siriji, uprkos američkim pokušajima da se spreče te isporuke.

Američki zvaničnici rekli su juče da je najmanje sedam ogromnih ruskih transportnih aviona Antonov "An-124" prošle nedelje poletelo iz baze na jugu Rusije da kroz irački i iranski vazdušni prostor prenese opremu u Siriju.

Vlada SAD se nadala da će sprečiti ruske isporuke Siriji time što je Bugarska zabranila prelet ruskih vojnih aviona, ali je Rusija letove brzo preusmerila preko Iraka i Irana.

XS
SM
MD
LG