Dostupni linkovi

Opština Zemun obustavila prinudno iseljavanje Roma


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je danas odluku opštine Zemun koja je u skladu sa preporukama poverenice obustavila postupak prinudnog iseljavanja stanovnika romskog naselja Grmeč u Zemunu, dok im se ne obezbedi trajni smeštaj.

Poverenica je pozvala nadležne u lokalnim i gradskim organima da ubuduće u ovakvim i sličnim slučajevima postupaju u skladu sa standardima poštovanja osnovnih ljudskih prava, zakonskim i ustavnim obavezama i međunarodnim propisima.

Ona dodaje da su zabrinjavajuće pojave da se u neuporedivo većem broju slučajeva ruše nelegalni objekati u kojima stanuju Romi, u odnosu na nelegalno izgrađene objekte u kojima stanuje većinsko stanovništvo.

"Ovakav selektivni pristup rešavanju problema nelegalno izgrađenih objekata izaziva ozbiljnu sumnju da je u pitanju strukturalna diskriminacija romske nacionalne manjine u Srbiji", navela je Brankica Janković.

Stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu u junu su primili od građevinske inspekcije opštine Zemun rešenja kojima im je naloženo da sami uklone objekte u kojima stanuju u roku od jednog dana, a sve pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U tom naselju stanuje tridesetak romskih porodica, uglavnom raseljenih sa Kosova.

XS
SM
MD
LG