Dostupni linkovi

Danska policija sprečava izbeglice da pešice odu u Švedsku


Danska policija je u ponedeljak uveče zatvorila jedan auto-put iz bezbednosnih razloga, sprečavajući istovremeno desetina izbeglica, uključujući žene i decu, da pređu granicu sa Švedskom, gde su uslovi za njihov prijem bolji nego u Danskoj.

U nedelju je u Redbi, glavnu tačku za prelaz brodom iz Nemačke u Skandinaviju, stiglo 300 izbeglica u nadi da će pešice preći u Švedsku preko mosta koji povezuje Kopenhagen i Malme, kojim je, međutim, zabranjeno kretanje pešaka.

Sukobi s policijom su izbili kada su mnogi od njih odbili da im se uzmu otisci prstiju, u strahu da im neće biti dozvoljeno da napuste Dansku.

Neke od izbeglica su na kraju odustale, ali u ponedeljak je 150 krenulo putem ka Švedskoj, pešačeći pod policijskom pratnjom sredinom auto-puta.

Stotinak Danaca se okupilo tokom dana na autoputu da bi im dalo hranu. Nekoliko sati kasnije, većina izbeglica je prihvatila da ode u policijske stanice da bi ih registrovali u skladu sa pravilima Evropske unije.

Danski premijer Lars Rasmusen Loke procenio je na 800 broj izbeglica koje su stigle u Dansku za poslednja 24 sata. Nikome neće biti dozvoljeno da nastavi putovanje ka Švedskoj, upozorio je on na konferenciji za novinare.

"Mi ne možemo ignorisati svoje obaveze i poslati ih Švedskoj bez njene saglasnosti, jer bismo u tom slučaju bili poput mnogih drugih zemalja koje su odgovorne za to što je evropski sistem azila najednom pod ogromnim pritiskom", rekao je šef danske vlade.

Švedska nudi stalni boravak svim sirijskim azilanata, za razliku od Danske koja im daje samo privremene dozvole, koja odlaže spajanje porodica i smanjuje naknade novo pridošlima u nadi da će se smanjiti priliv migranata na njenu teritoriju.

XS
SM
MD
LG