Dostupni linkovi

Vulin: Beograd će reagovati na vraćanje izbjeglica u Srbiju


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da niko ne razmišlja o tome da veliki broj izbjeglica na silu vrati u Srbiju, ali da će, ukoliko to neko pokuša, zemlja reagovati u skladu sa svojim interesima.

Vulin je rekao da na nivou Evrope ne postoji odluka da se migranti vraćaju u Srbiju, ali da su zabrinjavajuće najave iz Mađarske da će vraćati migrante u Srbiju i rasporediti vojsku duž granice.

"Postoji mogućnost da ti ljudi iz Mađarske budu vraćeni u Srbiju, a mi onda da ih vratimo u Makedoniju, a oni u Grčku, ali to je scenario haosa i to se neće dogoditi", rekao je Vulin za TV "Pink".

Navodeći da Srbija želi da sačuva dobre odnose sa Mađarskom, Vulin je napomenuo da cijela procedura vraćanja nije baš tako jednostavna i da, prema pravilima, oni mogu biti vraćeni u prvu sljedeću zemlju EU, što je Grčka.

Vulin je ocijenio da mađarski zid može da uspori izbjeglice na putu ka Evropi, ali da će se onda morati napraviti "politika žica" jer će oni krenuti preko Rumunije, Hrvatske ili BiH.

"Žice ne mogu da zaustave 100.000 ljudi", rekao je Vulin i dodao da ako EU ne uspostavi ista pravila za svih 28 članica kako da se ponašaju prema ljudima koji dolaze, pitanje je da li će Unija uopšte opstati u sadašnjem obliku.

XS
SM
MD
LG