Dostupni linkovi

Bruks ponovo na čelu Mardokove medijske imperije u Britaniji


Medijska imperija Ruperta Mardoka (Rupert Murdoch) Njuz Korp potvrdila je danas da se na čelo njenog britanskog ogranka vraća Rebeka Bruks (Rebekah Brooks), više od godinu dana pošto je oslobođena optužbi za umešanost u skandal sa hakovanem mobilnih telefona poznatih ličnosti koji je šokirao Veliku Britaniju i doveo do gašenja tabloida Njuz of d Vorld (The News of the World).

Njuz Korp (News Corp), čije je sedište u Njujorku, saopštio je da će Bruksova (47) biti glavni rukovodilac kompanije Njuz Ju-Kej (News UK), što znači da se ona vraća položaju koji je napustila 2011. godine usled skandala čiji je epicentar bio Njuz of d vorld, tabloid u Mardokovom vlasništvu.

Kompanija je utrošila više od 500 miliona dolara na sudska poravnanja sa žrtvama hakovanja telefona i na druge troškove u vezi sa ovim slučajevima.

Bruksova se poodavno smatra štićenicom Ruperta Mardoka, i počela je karijeru upravo u tabloidu Njuz of d Vord 1989. godine.

Njuz Ju-Kej danas je danas vlasnik listova San, Tajms i Sandej tajms.

Bruksova je u junu 2014. godine oslobođena optužbi u vezi sa hakovanjem telefona, potkupljivanjem zvaničnika i ometanjem policajaca u obavljanje dužnosti.

Ona je na suđenju izjavila da nije znala za praksu hakovanja telefona u vreme kada je bila urednica Njuz of d vorld, od 2000. do 2003. godine.

Skandal je doveo do gašenja ovog tabloida u vlasništvu Njuz Ju-Keja, hapšenja desetina novinara, policajaca i drugih zvaničnika.

Ali tu se problemi za Mardokovu imperiju izgleda nisu završili, jer su britanski tužioci krajem avgusta saopštili da razmatraju podizanje optužnica protiv Njuz Korpa zbog hakovanja telefona. Njuz Korp se pre dve godine odvojio od konglomerata Tventi-frst senčeri foks.

XS
SM
MD
LG