Dostupni linkovi

Treći ukrajinski gardista preminuo od posljedica eksplozije


Foto: AFP
Foto: AFP

Treći pripadnik Nacionalne garde Ukrajine preminuo je od posljedica rana zadobijenih prilikom eksplozije ručne granate tokom protesta ispred parlamenta u Kijevu u ponedjeljak 31.avgusta.

Nacionalna garda saopštila je da je 20-togodišnji Oleksandar Kostina umro u bolnici u Kijevu 1.septembra.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov potvrdio je da je drugi juče povrijeđeni gardista Dmitrij Slastikov takođe danas preminuo od posljedica ranjavanja.

U ponedjeljak je odmah na licu mjesta prilikom ispaljivanja granate poginuo gardista Ihor Debrijn, a još 90 ljudi je povrijeđeno.

Vlasti su saopštile da je granatu bacio pripadnik nacionalističkog političkog saveza Svoboda, identifikovan kao 27-godišnji Ihor Gumenjuk.

Svoboda i nacionalistička Radikalna partija oragnizovale su proteste zbog zakona kojim će se omogućiti da se separatističkom istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga omogući veća autonomija.

Zakon koji je predstavio predsjednik Petro Porošenko dio je obaveza Kijeva prema mirovnom sporazumu iz Minska postignutom u februaru, i uslovno je odobren u ukrajinskom parlamentu 31.avgusta.

Još uvjek ga mora potvrditi najmanje 300 zastupnika u parlamentu koji ima 450 poslanika da bi bio ratifikovan kao kontitutivan amandman.

Ukrajinska Radikalna partija najavila je izlazak iz vlasti zbog usvajanja zakona.Oni imaju 21 glas od 302 zastupnika iz vladajuće koalicije u parlamentu.

Iz Porošenkove partije je saopšteno da njihov izlazak iz koalicije neće imati uticaja na njihov rad.

XS
SM
MD
LG