Dostupni linkovi

Devenport: Srbija može da očekuje veću pomoć Brisela


Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da Srbija može da očekuje veću pomoć Unije u zbrinjavanju izbeglica i da je impresioniran na koji način naša zemlja brine o njima.

Devenport je na RTS-u rekao da je Evropska komisija već izdvojila velike sume, pre svega preko Crvenog krsta.

"Imresionirani smo radom Crvenog krsta. Prošle nedelje izdvojili smo 150.000 evra, a ove nedelje još 1,5 miliona evra za Srbiju i druge zemlje u regionu", kazao je Devenport, navodeći da Brisel želi da sada dođe do profesionalne procene tih potreba.

On je rekao da se način na koji Unija radi u Srbiji i drugim zemljama regiona video nakon prošlogodišnjih poplava.

"Sarađujemo i sa vladom i sa nevladinim organizacijama. Želimo da nastavimo na ovaj način i siguran sam da će tako biti. Premijer (Aleksandar) Vučić je tokom vikenda pomenuo planove da se izgradi centar za izbelice, mi smo spremni da pomognemo", kazao je Devenport.

Kada je reč o modalitetima pomoći za situaciju sa izbeglicama, šef delegacije EU je podsetio na plan od pet tačaka šefa austrijske diplomatije Sebastrijana Kurca.

"Konkretno, ovde želimo da nastavimo svoju saradnju sa Vladom, Ministarstvom rada, MUP-om, Komesarijatom za izbeglice. Želimo da u saradnji sa UNHCR dođe do konkretnom plana za pripremu za zimu", dodao je Devenport.

S obzirom na to da se približava godišnji izveštaj EK o napretku Srbije u evrointegracijama, Devenport je ukazao da će odnos prema migrantima biti deo tog izveštaja.

"To je obuhvaćemo poglavljem 24. Kao što sam rekao, imepresioniran sam načinom na koji se Srbija bavi ovim problemima, pogotovo saradnjom u rešenju ovog problema", naglasio je Devenport.

Govoreći o postignutim sporazumima Beograda i Prištine, Devenport je rekao da to predstavlja veliki pomak.

"Kao što je rekla Angela Merkel, neće biti novih uslova u pridruživanju Srbije Uniji. Treba da dođe do implementacije tih sporazuma", kazao je šef delegacije EU u Srbiji i dodao da je sada na zemljama članica da odluče o tome kada će dođi do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

XS
SM
MD
LG