Dostupni linkovi

Holandski forenzičari potvrdili da je Cvijanović na snimku "dva papka"


Detektivska agencija iz Holandije je provjerila vjerodostojnost snimka iz afere "Dva papka" kojeg je naručila opozicija RS i dokazala da je snimak autentičan.

Potvrdio je to Dragan Čavić, poslanik NDP-a, na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci, javlja televizija N1.

Snimak s portala Klix.ba je autentičan, nije montiran i nije sinhronizovan, potvrdili su forenzičari iz Holandije.

"Snimak s Klixa i glas premijerke iz intervjua RTRS-a je identičan. Nema naznaka da je snimkom manipulisano", rekao je Čavić.

"Audiozapis je snimljen Android mobilnim telefonom sa adekvatnom aplikacijom. Premijerka zna ko ju je snimio", izjavio je Čavić.

Vještačenje je obavio Kraljevski forenzički institut iz Holandije.

Cvijanović je u Narodnoj skupštini Republike Srpske ranije tvrdila da je "čista kao bebina suza".

Zbog svega, danas su opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini RS-a zatražili od Željke Cvijanović da podnese ostavku, jer je to, kako navode, najmanje što može da uradi, nakon što je "slagala" građane RS-a, tvrdeći da je u ovom slučaju "nevina kao dječija suza".

Ako Cvijanović ne podnese ostavku, preduzet će, kažu, određene mjere, ali o njima nisu danas govorili.

Ovo je nova u nizu ekspertiza provedenih nad snimkom koji je krajem prošle godine prvi objavio Klix.ba, a u kojem Cvijanović govori o kupovini poslanika, zbog čega je sjedište portala Klix.ba krajem decembra 2014. godine pretresano, a optuženi novinari koji su branili medijsku slobodu i pravo na tajnost izvora.

Specijalno tužilaštvo RS tvrdilo je da provodi istragu zbog nelegalnog prisluškivanja štićene osobe, ali nikada nisu objavili nikakve nalaze te istrage.

Također nisu ni vještačili snimak pravdajući se da je on vraćen Klixu odlukom Općinskog suda u Sarajevu, iako nemaju dokaza da je među materijalom koji je izuzet u pretresu zaista bio sporni snimak.

XS
SM
MD
LG