Dostupni linkovi

Južna Koreja traži izvinjenje Pjongjanga


Južna Koreja upozorila je da neće prekinuti svoj propagandni rat na granici dok se Pjongjang ne izvini, u trenutku kad dva suparnika vode maratonske pregovore oko prekida napetog vojnog sučeljavanja.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izdala je to upozorenje dok su visoki predstavnici dviju strana bili okupljeni zbog pregovora o izlazu iz krize u pograničnom mjestu Panmunjomu gdje je potpisan prekid vatre u ratu koji je trajao od 1950.-1953.

Sjeverna Koreja mora iznijeti "jasno izvinjenje " za ono što Seul vidi kao niz "provokacija" i "zajamčiti da neće biti novih provokacija", izjavila je predsjednica na sastanku sa savjetnicima.

Pjongjang je pokrenuo sadašnju krizu "provokativnim aktivnostima", optužila je ona.

Po južnokorejskom ministarstvu obrane, Sjever je udvostručio svoje topničke postrojbe na granici i rasporedio dvije trećine svoje podmorske flote, što predstavlja pedesetak plovila, izvan svojih vojnih baza.

Pregovore u Panmunjomu vode južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Kim Kwan-jin i njegov sjevernokorejski kolega Hwang Pyong-so, bliski suradnik Kim Jong-una.

XS
SM
MD
LG